Antiszemitizmus-ellenes konferenciát szerveznek Svédországban

A nemzetközi tanácskozást jövőre rendezik Malmöben, Auschwitz felszabadulásának 75. évfordulója alkalmából.

Erről a svéd miniszterelnök beszélt az AFP hírügynökségnek adott minapi interjújában – jelentette a thelocal.se portál.

Antiszemitizmussal találkozhat Svédországban, Európában és szerte a világon. Ez nem csak egy zsidó probléma, hanem egy méreg az egész társadalom számára

— fogalmazott Stefan Löfven, aki már korábban is kifejtette szándékát arra vonatkozóan, hogy országában rendezzenek egy témával foglalkozó nemzetközi tanácskozást.

Fotó: Johan Nilsson/TT

Az antiszemitizmus folyamatos erősödésével kapcsolatban a Simon Wiesenthal központ már évek óta szorgalmazza egy nemzetközi szakmai konferencia összehívását. A most hivatalossá vált információ szerint

jövő októberében a dél-svédországi Malmö városa ad majd otthont a kétnapos fórumnak. A eseményre Auschwitz felszabadításának 75. évfordulója, és a stockholmi Nemzetközi Fórum 20 éves alapítása adott különös apropót. 

Malmö érdekes választásnak tűnik. Itt él az ország egyik legnagyobb muszlim közössége. A 10 milliós Svédországban mára alig maradt 15-20 ezer zsidó lakos. Az ország 2014 óta 400 ezer bevándorlónak nyújtott menedéket, többnyire Szíriából, Irakból és Afganisztánból érkeztek a menekültek.

Egy 2016-os statisztika szerint az erőszakos cselekmények közül három százalékról jelentették, hogy annak antiszemita motivációja volt. A közelmúltban két esetben is írtunk svédországi zsidóellenes cselekményekról. Egy alkalommal egy zsidó nőt késeltek meg pár hete, és napokkal korábban a svéd szocialisták — éppen malmöi rendezvényükön — Izrael ellenes szlogenekkel kampányoltak.

Zsidó nőt késelt egy bevándorló Svédországban

A rendőrség elfogta a Dániába menekülő tettest, a svéd zsidók megrendültek.

Antiszemitizmus botrány a svéd szocdemeknél

„Éljen soká Palesztina, taposd el a cionizmust” – skandálták május elsejei felvonulásukon.