Antiszemitizmus botrány a svéd szocdemeknél

„Éljen soká Palesztina, taposd el a cionizmust” – skandálták a párt ifjúsági szervezetének malmői képviselői május elsejei felvonulásukon — olvasható a hvg.hu-n.

Az ominózus „dalt” a Kofia nevű göteborgi rockzenekar írta még az 1970-es években.

Fornsvensk on Twitter: „Socialdemokraterna i antisemitiskt utspel: „Krossa sionismen!” https://t.co/egxot0LdSJDet var så här det började på 30-talet. #svpol #EUval2019 pic.twitter.com/PZcBfrp6FC / Twitter”

Socialdemokraterna i antisemitiskt utspel: „Krossa sionismen!” https://t.co/egxot0LdSJDet var så här det började på 30-talet. #svpol #EUval2019 pic.twitter.com/PZcBfrp6FC

A hír nagy felháborodást keltett Svédországban:

„Nehéz elhinni, hogy ez nem azt jelenti, le akarják törölni Izraelt a térképről. Izrael eltüntetése pedig antiszemita gondolat. Hosszú hagyománya van annak, hogy az antiszemitizmust az anticionizmus mögé rejtik”

— nyilatkozta az Antiszemitizmus-ellenes Svédországi Bizottság elnöke, Svante Weyler.

A szociáldemokraták vezetői kétértelműen mentegetőztek az antiszemitának tartott rigmusok miatt:

„Megértem a malmői szocdem ifjúsági szervezetet ért bírálatokat, de világos, hogy hol áll a tömörülés a kérdésben: elhatárolódunk mindenfajta antiszemita megnyilvánulástól”

– írta egy Twitter-bejegyzésben Philip Botström, a szervezet, az SSU országos vezetője.

Philip Botström on Twitter: „Jag förstår och tar väldigt allvarligt på den kritik som riktas mot vår lokalavdelning i Malmö. Det får inte råda något tvivel om var SSU står i de här frågorna. Vi tar avstånd från all form av antisemitism.https://t.co/yRrlqRkoCS pic.twitter.com/HDIrcmWW1c / Twitter”

Jag förstår och tar väldigt allvarligt på den kritik som riktas mot vår lokalavdelning i Malmö. Det får inte råda något tvivel om var SSU står i de här frågorna. Vi tar avstånd från all form av antisemitism.https://t.co/yRrlqRkoCS pic.twitter.com/HDIrcmWW1c

A helyiek kitartanak a mellett, hogy ők nem a zsidókat bántották, csak azt akarják, hogy a palesztinok hazatérhessenek otthonaikba.

„Nem lehet egyenlőségjelet tenni az anticionizmus és az antiszemitizmus közé. Nem Izrael állam és Izrael népe ellen foglaltunk állást, hanem ellenezzük Palesztina megszállását”

— szögezte le  Electra Ververidis, a malmői SSU-vezető.