Zsidó nőt késelt egy bevándorló Svédországban

A rendőrség elfogta a Dániába menekülő tettest, a svéd zsidók megrendültek.

Súlyos sérüleseket szenvedett egy svéd-zsidó nő, akit Helsingborg városában késelt meg kilencszer egy támadó nem messze a helyi zsinagógától.

A JTA szerint a svéd média „őrültnek” minősítette az elkövetőt, ám a helyi zsidó közösségben más vélemények uralkodnak.

A lap megszólaltat egy svéd-izraelit, aki szerint

„a támadások felkavaróak, sokkolóak, de nem meglepőek… Egyre nagyobb tendencia látható arra [Svédországban], hogy egy kalap alá vegyék a zsidókat és Izraelt, és hogy aztán úgy csináljanak, mintha Izrael és a cionizmus ellen lennének, nem pedig a zsidók ellen… Azt hiszem, hogy gyermekeim jövője inkább Izraelben garantált”.

A távirati iroda felidézi, hogy múlt héten egy helsingborgi imám, Samir El Rifai ellen vádat emeltek, amiért egy nyári prédikációjában „majomkhoz és malacokhoz” hasonlította a zsidókat.

S mint azt lapunk is megírta, a hónap elején a kormányzó svéd szociáldemokraták ifjúsági tagozata keveredett antiszemita botrányba, ugyanis egyik rendezvényükön Izrael-ellenes és antiszemita szólamokat fogalmaztak meg.

Reuven Rivlin izraeli elnök a mostani támadás kapcsán arról írt, hogy

„Európa zsidósága ismét veszélyben van. A mai brutális késelés Svédországban arra emlékeztet minket, hogy nem bízhatunk csupán a holokauszt múló emlékezetében, hogy megőrizzük napjaink zsidó közösségének biztonságát”.

Reuven Rivlin on Twitter: „Once again, Jews in Europe are in danger. Today’s brutal stabbing of a woman in Helsingborg, Sweden reminds us that we cannot rely on fading memories of the Holocaust to keep today’s Jewish communities safe. Our thoughts and prayers are with the injured, her family and community. / Twitter”

Once again, Jews in Europe are in danger. Today’s brutal stabbing of a woman in Helsingborg, Sweden reminds us that we cannot rely on fading memories of the Holocaust to keep today’s Jewish communities safe. Our thoughts and prayers are with the injured, her family and community.

Az Arutz7 portál szerint a svéd rendőrség egy már korábbról ismert muszlim férfiként azonosította az elkövetőt. A The Times of Israel legfrissebb beszámolója szerint pedig Dániában elfogták a rendőrség tagjai, és valószínűleg mihamarabb átadják a svéd hatóságoknak.

Felmérés: Európa az iszlám szélsőségtől fél a legjobban

Magyarországon a migrációtól féltjük leginkább a kontinenst, szűkebb hazánkat pedig az elvándorlástól.