Felmérés: Európa az iszlám szélsőségtől fél a legjobban

Az ECFR nevű európai kutatóintézet legutóbbi, országonként 4000 fő megkérdezésével készült kutatása szerint az európai emberek többségét elsősorban a radikális iszlám aggasztja, ezt követi sorban a migráció és a gazdasági kihívások. A kutatást a 444.hu szemlézte.

Mint a portál közli, Veszela Cserneva, az ECFR nevű európai kutatóintézet igazgatóhelyettese a közelmúltban Budapesten mutatta be legfrissebb közvélemény-kutatásaik eredményeit.

Az EP-választás előtt 14 európai országban mérték fel a politikai hangulatot, a kutatás pedig igen érdekes eredményekre vezetett.

A kutatás szerint ugyanis az iszlám radikalizmust Európa-szerte a legnagyobb veszélynek látják,

és ebben kevés eltérés mutatható ki Nyugat- és Kelet-Európa között.

Csehországban az iszlám radikalizmus és a migráció volt a két legaggasztóbb téma, de érdekes látni, hogy Franciaországban és Svédországban is ugyanezt az eredményt kapták a kutatók.

A kutatás Európára vonatkozó eredményei. Forrás: 444.hu

Egyes országokban az iszlám szélsőségtől félnek a legjobban, majd második helyen két, azonos mértékben aggasztó jelenségre szavaztak: Dániában utóbbi kettő a migráció és a klímaváltozás, Ausztriában a migráció és a jobboldali nacionalizmus, Németországban szintúgy.

Ám ezek az országok is elsősorban az iszlám szélsőségtől félnek.

Érdekes látni, hogy a legnagyobb arányban Hollandiában félnek az iszlám szélsőségtől, itt a lakosság több, mint 30%-a nevezte meg ezt, mint aggodalomra okot adó dolgot, minden egyéb kérdés 10% alatt teljesített.

Magyarországon az emberek inkább a migrációtól, mint az iszlám szélsőségtől félnek, ám utóbbi kérdés így is második helyre futott be.

Egyedül Lengyelországban és Romániában került második helyre az orosz fenyegetettség, ám Lengyelországban így is első helyre került az iszlám radikalizmus.

A külön, egyes országokra vonatkozó kérdések terén már más eredmények születtek, például

Magyarországot elsősorban a korrupciótól és a rossz egészségügytől féltik a magyar emberek.

Holland politikus: már nincsenek biztonságban a zsidók és a melegek

Marcel de Graaff szerint a nemi kisebbségek és a zsidóság kevéssé érezheti magát biztonságban a bevándorlás miatt.