Buttigieg: Izrael vezetői amerikai terelgetésre szorulnak

A demokrata párt üdvöskéje Pete Buttigieg zsidó vezetőkkel találkozott csütörtökön Washingtonban, ahol szóba került a közel-keleti béke, az amerikai zsidóság és Trump is — írta meg az Arutz7.

Buttigieg a beszélgetésen kritikával illette a palesztin oldalt: „Nincsenek megfelelő partnereink a palesztin vezetésben, ezért több energiát vagyunk kénytelenek abba fektetni, hogy visszatartsuk a rossz ösztöneiket, mint arra, hogy jó végeredményt érjünk el”.

A 100 ezres lakosú South Bend polgármestere szerint Izraelt úgy kell kezelni, mint „egy barátot, aki látod, hogy olyan lépéseket tesz, amelyek ártalmasak lehetnek, ezért átkarolod őt és megpróbálod más irányba terelni”.

A találkozón szóba került Donald Trump is, aki szerinte utat enged az antiszemitizmusnak: „A Fehér Ház olyan embereket mentegetett a múltban, akik az utcákon azt kántálták, hogy a zsidók nem fogják őket lecserélni”.

Buttigieg azt is kifejtette, hogy Jeruzsálem és a Golán amerikai elismerése nem volt más, mint egy gesztus Trump részéről Benjamin Netanjahu felé, „beavatkozás az izraeli belpolitikába”.

Pete Buttigieg egy a 23 bejelentett demokrata jelölt közül. A progresszív politikus nem szívleli a jelenlegi izraeli kormányt, szerinte nem a vezetéshez, hanem az országhoz kell lojálisnak lenni. Nethanjahu politikáját már többször kritizálta. Áprilisban „provokációnak” nevezte az izraeli miniszterelnök ígéretét, hogy annektálja Júdeát és Szamáriát. „Az izraeli érdekek ellen megy a békétől való távolodás, ami ráadásul növeli a palesztinok nyomorát és Amerikának sem jó” — jelentette ki a politikus az Israel National News szerint.

Buttigieg sztárjelöltként robbant be a versenybe, de egyesek szerint mostanra kezdi elveszteni az újdonság varázsát, az amerikai sajtóban már elkezdték „unalmasnak” bélyegezni. A demokraták versenyét jelenleg Joe Biden volt alelnök vezeti, mögötte pedig a szocialista Bernie Sanders áll a második helyen. Biden hasonlóan nézeteket vall Izraellel kapcsolatban, mint Buttigieg, míg Sanders jóval kritikusabb hangnemet szokott megütni.

Szép új progresszív világot építenének a demokrata elnökjelöltek

Az amerikai demokrácia kompromisszumokra épülő rendszerén az új programok csak akkor mehetnek át, ha lerombolják a rendszert, ahogy azt eddig ismertük.