Soha nem késő! Ezek a sztárok 30 felett váltak „felnőtt zsidóvá”

A Neokohn munkatársa

Miért ne motiválhatna bennünket a rajongásig vágyott Hollywood csillogása? Megasztárok szolgálhatnak inspirációval azoknak, akiknek valamiért elmaradt a bár micvó vagy bát micva szertartása.

Vancouver, Kanada, 1993 júniusa. Két nappal a 13. születésnapom előtt landolok az akkori „ígéret földjén”, Grünhut Józsi bácsiék vendégeként. A rejtélyes okokból 1956 óta hallgató, majd a kárpótlások miatt újra jelentkező „kedves távoli rokonok” jól bántak velem azon a nyáron. Pedig komoly inzultussal indult a vizit:

el akartak vinni egy zsinagógába, ahol szertartásosan is férfivá avattak volna. Sosem felejtem el a gyomorgörcsös érzést: csak hagyjanak engem békén! Eleget emlékeztettek zsidóságomra iskolás társaim, nehogy már ebből még ceremóniát is kreáljunk!

Szerencsére azok az idők elmúltak. Mint azt mi is közöltük, a Financial Times is arról ír, hogy virágzását éli a zsidóság Magyarországon.

Magyar zsidó reneszánszról ír a Financial Times

Virágzik a zsidó élet Magyarországon, és a nyugat-európai országokhoz képest szinte nyoma sincs antiszemitizmusnak — írja a brit lap.

Sőt, egy minapi osztálytalálkozón egyik régi kedves hangadó cimborám maga is „coming out”-olt. Bár, talán némi szabadkozással rögzítette: csak apai ágon érintett, de ő maga is elkezdte olvasgatni a Neokohnt…

Mindenesetre, én a magam részéről a mai napig komolyan bánom, hogy akkor Kanadában élesen megtagadtam — rokonaim furcsállkodására — a megtiszteltető lehetőséget. Azt nem merem állítani, hogy ezen feltett szándékomban áll változtatni, de az tény, két kisfiamnak minden támogatást meg szeretnék adni ahhoz, hogy saját maguk eldönthessék, élnének-e ezzel a lehetőséggel.

Máshol a világban természetesen kevesebb görccsel közelítik a témát. Itt van például a Kveller zsidó kulturális és celeb magazin, amely a napokban inspiráló összeállítást közölt azokról a hírességekről, akik saját akaratukból viszonylag későn döntöttek arról, hogy „hivatalosan is felnőtt zsidóvá válnak”. Nézzük, kik is ők!

James Franco: 

A költőként is ismert színész négy éve, 37 évesen pótolta a „mulasztást”. A 127 óra című film főszerepéért Oscarra jelölt, Golden Globe-díjas művész nem akármilyen módot választott: barátaival és sok tehetős vállalkozóval közösen egy adományozási gálaest apropóját választotta a bár micvójának ünneplésére.

A micve-projekt keretében életre hívott alapítvány eddig már több mint 10 millió dollárt gyűjtött Alzheimer-kórban szenvedők ápolására. Franco a  Vulture  magazinnak bevallotta, a rabbi a rendezvény előtt egy nappal egy magánlakásban tartotta a vallási ceremóniát, ami után a színész örömmel osztotta meg közösségi oldalán:

„Végre! Most már FÉRFI vagyok. Ma este megvolt a bár micvóm”.

Drake:

Az ismert kanadai rapper, aki Aubrey Drake Grahamként született Torontóban, askenázi édesanyja révén már 13 évesen átesett a felnőtté válás rituáléján. Akkor megfogadta, hogy sokkal méltóbb módját is kipróbálja majd a szertartásnak idősebb korában. Neki ugyanis nem volt elég egy olasz étterem alaksori különterme…

Két évvel ezelőtt, 30. születésnapján aztán betartotta ígéretét: egy fergeteges partival ünnepelte második bár micvóját a gyermekeit is zsidó szellemben nevelő énekes apuka. Az eseményről saját Twitter oldalán újságolta, hogy az egykor, 13 éves korában meghívott barátai is részt vettek a bulin.

https://www.instagram.com/p/BalJyI1jBV0/

Sőt, Drake még költeményt is zengett az esemény apropóján:

Monologue: Drake’s Bar Mitzvah – SNL

Drake talks about being from Toronto, Canada, starring in Degrassi: The Next Generation and growing up with a Jewish mother and Black father, and then remini…

David Arquette: 

„Ma ez is eljött végre. A Siratófalnál férfivé értem”

— fogalmazott Twitter-üzenetében az akkor 42 éves, egykori profi birkózóból filmszínésszé vált, négygyermekes apuka. Azt írják róla, hogy eredetileg nagyon lelkesen készült arra, hogy 13 évesen tartsák meg a bár micvóját, de az édesanyja arra hivatkozva, hogy szerinte a fiú csak az édességek és az ajándékok miatt tartotta ezt akkor fontosnak, végül nem engedélyezte a ceremóniát.

Paula Abdul:

A világhírű táncdalénekes 51 évesen határozta el magát arra, hogy bepótolja azt, ami 12 évesen kimaradt az életéből. A popdíva maga is a Siratófalhoz álmodta meg a bát micváját, azonban az öt évvel ezelőtti történet részleteit ismerők szerint ez azért hiúsult meg, mert Abdul repülőútja után álmatlansággal küzdött, és fizikailag nem tudta vállalni a ceremóniát.

A Haaretz beszámolója szerint az énekes végül jóval személyesebb rendezvénnyel kárpótolta magát: egy cfáti kabbala központban rendeztek számára bensőséges ünneplést, ami majdhogynem három órán keresztül zajlott, klezmer zenével. Az énekest tradicionális ruhákban avatták „felnőtt” zsidó nővé.

Ashton Kutcher: 

A jóképű amerikai sztár Demi Moore színésznő korábbi férjeként már önmagában is szerencsés embernek mondható. Ráadásul pár éve a szintén tüneményes zsidó művésznő, Mila Kunis házastársaként két közös gyermeket nevelnek, zsidó háztartásban. Most a Kveller arról tudósít, hogy Kutcher zsidó liturgiát tanul, és talán éppen arra készül, hogy betérjen, majd akár bár micvót is szervezzen.

Ahogy a lap beismeri, mindez pusztán spekuláció egyelőre. Azonban tény, hogy Kutcher nem csak színészként ismert, de Izrael melletti kiállásával is hallatta hangját. Ráadásul a fiatalember komoly üzleti vállalkozó hírében is áll, és több olyan gazdasági érdekeltsége van, amelyek szoros kapcsolatban állnak izraeli startup cégekkel.

Sztárok, akik Izrael oldalán állnak

Íme néhány híresség, akik támogatják a zsidó államot.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.