Rebecen volt a svéd késelő áldozata

A múlt heti támadás elkövetője Dániába próbált elmenekülni, de a rendőrség elfogta.

Ahogy cikkünkben beszámoltunk róla, múlt hét kedden súlyos sérüléseket szenvedett egy svéd-zsidó nő, akit Helsingborg városában késelt meg kilencszer egy támadó nem messze a helyi zsinagógától. Azóta újabb részletek derültek ki az áldozatról, akit a helyi közösség vezető rabbijának feleségeként azonosítottak.

A 60 éves hölgyet a támadás után azonnal kórházba szállították, és azóta is súlyos állapotban van — értesült a Jerusalem Online.

Zsidó nőt késelt egy bevándorló Svédországban

A rendőrség elfogta a Dániába menekülő tettest, a svéd zsidók megrendültek.

A történtek után Reuven Rivlin izraeli elnök is aggodalmának adott hangot, és elítélte a támadást. „Ma a zsidók ismét veszélyben vannak Európában. A svéd helsingborgi zsidó közösség tagja ellen elkövetett brutális késelés pedig egy újabb figyelmeztető jelen annak, hogy nem támaszkodhatunk a Holokauszt elhalványuló emlékeire, ha a mai közösségeket szeretnénk biztonságban tartani” — fogalmazott Rivlin.

Kiemelte: „mindeközben az iskoláink, zsinagógáink és közösségi intézményeink válnak védőbástyákká”.

A JTA szerint a svéd média „őrültnek” minősítette a késeléses támadás elkövetőjét, ám a helyi zsidó közösségben más vélemények uralkodnak. A lap megszólaltat egy svéd-izraelit, aki szerint

„a támadások felkavaróak, sokkolóak, de nem meglepőek… Egyre nagyobb tendencia látható arra [Svédországban], hogy egy kalap alá vegyék a zsidókat és Izraelt, és hogy aztán úgy csináljanak, mintha Izrael és a cionizmus ellen lennének, nem pedig a zsidók ellen… Azt hiszem, hogy gyermekeim jövője inkább Izraelben garantált”.

És mint azt lapunk is megírta, a hónap elején a kormányzó svéd szociáldemokraták ifjúsági tagozata keveredett antiszemita botrányba, ugyanis egyik rendezvényükön Izrael-ellenes és antiszemita szólamokat fogalmaztak meg.

Antiszemitizmus botrány a svéd szocdemeknél

„Éljen soká Palesztina, taposd el a cionizmust” – skandálták május elsejei felvonulásukon.