Törökország orosz rakétákat vásárol

Már eldöntött kérdés, hogy Törökország Sz-400-as légvédelmi rakétarendszert vásárol Oroszországtól — erősítette meg Recep Tayyip Erdogan török elnök szombaton az MTI szerint, azt is jelezve, hogy Ankara és Moszkva a jövőben közösen fog gyártani Sz-500-as rakétarendszereket.

Mint azt lapunk is megírta, áprilisban diplomáciai feszültséget okozott, hogy Törökország orosz vadászgépekbe tervezett ruházni amerikai F-35-ösök helyett. Ugyanekkor felmerült, hogy Törökország légvédelmi rakétarendszerét is Oroszországtól szerezné be.

A török államfő most leszögezte: az Sz-400-as megvásárlása immár „lezárt ügy”. Ezzel lényegében megerősítette már korábban is bejelentett szándékát, miszerint „nem lenne etikus”, sőt, kifejezetten erkölcstelenség volna, ha Ankara kihátrálna az üzletből.

Washington már korábban figyelmeztette Ankarát, hogy az orosz légvédelmi rendszer nem integrálható a NATO hálózatába, és a beszerzés veszélybe sodorhatja azt a 3,5 milliárd dolláros üzletet, amelynek keretében Ankara amerikai Patriot légtérvédelmi rendszert vásárolna. Az Egyesült Államok azt is felvetette, hogy ha Törökország Sz-400-as rendszert vesz, akkor Washington felülvizsgálja a török részvételt az F-35-ös harci gépek programjában.

Erdogan ezzel kapcsolatosan úgy fogalmazott, hogy országa továbbra is kész e harci gépek megvételére.

„Előbb vagy utóbb megkapjuk az F-35-ösöket” — tette hozzá.

A török elnök azt is jelezte, hogy Moszkva és Törökország közösen fog gyártani Sz-500-as rakétarendszereket. Ezzel kapcsolatban a TASZSZ hírügynökség idézte Szergej Csemezovot, a Rosztyeh orosz állami cég vezetőjét, aki május elején azt mondta: „Mi csak üdvözölhetjük Törökországnak azt a szándékát, hogy partner legyen az Sz-500-as projektben.”

Trexit, avagy Törökország végképp leválik a Nyugatról?

Nincs túl sok esély annak megakadályozására, hogy Törökország beágyazódjon az Oroszországgal és Iránnal kötött „természetes” szövetségbe.