Növekszik a feszültség Amerika és Törökország között

Inkább orosz vadászgépekbe fektetne Törökország, mint amerikai F-35-ösökbe.

Az elmúlt néhány hétben egyre nagyobb a feszültség a két ország között, miután Ankara orosz S-400-as típusú légvédelmi rendszert vásárolt, és most azzal fenyegetőzik, hogy orosz vadászgépekkel folytatja, ahelyett, hogy az Egyesült Államoktól szerezné be katonai felszereléseit.

Mike Pence amerikai alelnök korábban már megfenyegette Törökországot, hogy kizárja azt a közös F-35-ös programból, amennyiben végigviszi az orosz S-400-as megvásárlását.

„Világossá tettük, hogy nem fogjuk ölbe tett kézzel nézni, ahogy a NATO szövetségesei az ellenségeinktől vásárolják a fegyvereiket — olyan fegyvereket, amik a szövetség kohézióját veszélyeztetik. Törökország 2,5 millió dolláros orosz S-400-as légvédelmi rendszer-üzlete hatalmas veszélyt jelent a NATO-ra nézve.”

— jelentette ki az alelnök a NATO 70. évfordulóján.

Pence hozzátette, hogy azonnali hatállyal felfüggeszti az F-35-ös vadászgépek szállítását az országba.

Cavusoglu szívesen vásárolna mindkét nagyhatalomtól légvédelmi rendszereket, de nem hajlandó exkluzitivást biztosítani az amerikai félnek.

„Amennyiben az Egyesült Államok hajlandó eladni, vásárlunk Patriot légvédelmi rendszereket, de ha nem, lehet hogy további S-400-as vagy más hasonló rendszerek beszerzése mellett fogunk dönteni.”

A New York Timesban megjelentetett cikkben az Amerikai Szenátus Külügyi Kapcsolati Bizottságának vezetői szankciókat helyeztek kilátásba, ha az S-400-as üzlet végbemegy.

„Év végére Törökországnak vagy fejlett F-35-ös vadászgépei lesznek, vagy S-400-as föld-levegő légvédelmi rakétái. A kettő együtt nem. A Recep Tayyip Erdogan által meghozott döntés komoly következményekkel fog járni országának a világban elfoglalt pozíciója és az Egyesült Államokkal és NATO-val való kapcsolatában is.”

— írja a cikk.

Amennyiben nem felel meg az elvárásoknak, Törökországot olyan szankciókkal sújtja majd Amerika, amelyek erőteljes hatással lesznek gazdaságára, megrázzák a nemzetközi piacot, és elijesztik a külföldi befektetőket, ígérik a szerzők.

A Business Insider információi szerint Törökország gyártja az F-35-ös vadászgép alkatrészeinek 6%-7%-át, és közel 100 gépet akart vásárolni, amelyekből eddig csupán kettő van a tulajdonában.