A demokraták nem ismerik Izraelt, de azért elítélik kormányát

A J Street amerikai liberális zsidó lobbiszervezet kutatásából kiderül, hogy a demokrata szavazók többsége felületesen tájékozódik az izraeli-palesztin konfliktusról, és míg az izraeli kormány politikáját elítélik, Izrael felé és a palesztin arabok felé baráti érzelmeket táplálnak.

Ötből négy válaszadó értett egyet az állítással, miszerint „valaki lehet úgy kritikus az izraeli kormány politikájával szemben, hogy Izrael támogatója közben.” A J Street szervezet alapvetően kritikus a júdeai és szamáriai, illetve azokon a jeruzsálemi területeken való izraeli jelenléttel kapcsolatban, melyeket Izrael 1967-ben foglalt el Jordániától.

A 800 válaszadó közel kétharmada, 63 százaléka még soha nem hallott a BDS-ről, vagyis az Izrael-ellenes bojkottmozgalomról.

Csupán 9 százalék válaszolt úgy hogy „nagyon sokat” vagy „sokat” hallott a témáról.

A válaszadók csekély 19 százaléka mondta, hogy az izraeli-palesztin konfliktusról szóló híreket „nagyon szorosan” követi,

míg 42 százalék a „nagyjából” kategória mellett foglalt állást.

Az Izraellel, Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel, illetve a palesztin arabokkal kapcsolatos érzelmeket nullától százig terjedő skálán határozhatták meg a megkérdezettek, ahol a 100 „nagyon barátságos” a 0 pedig „nagyon hideg, ellenséges” érzelmeket jelöltek.

Netanjahu a skálán átlagosan 36 pontot, Izrael és a palesztin arabok 59 és 53 pontot kaptak.

Egy ettől független kérdés keretében a válaszadók 74 százaléka értett egyet azzal, hogy „az Egyesült Államoknak fair és pártatlan közvetítőként kell fellépnie az izraeliek és a palesztinok közötti békeegyezmény elérésében.” Ezzel szemben

20 százalék gondolta úgy, hogy Amerikának „Izrael oldalát kell fognia, mert Izrael a demokratikus szövetségese, akinek szüksége van a támogatásra egy őt elszigetelni próbáló világgal szemben.”

Miért veszélyesebb az anticionizmus az antiszemitizmusnál?

Különösen az anticionizmus ellen kell küzdeni — írja David Suissa amerikai-zsidó újságíró.