74 év után találkozott felszabadítójával a holokauszt túlélő

„A háborúnak vége. Szabadok vagytok, túléltétek” – emlékszik máig az amerikai katonák szavaira Sophie Tajch Klisman.

Megható történet részleteiről számolt be nemrég a Ynetnews, miután hétfőn egy 95 éves amerikai veterán katona és egy holokauszt-túlélő a média előtt találkozott. Doug Harvey csapatai 1945-ben szabadították fel a német Salzwedel koncentrációs tábor foglyait — köztük a ma 89 éves Sophie Tajch Klismant.

A hölgy detroiti lakásában fogadta Harvey-t, akivel az otthon nappalijában együtt ültek le, hogy kamerák előtt válaszoljanak az újságírók kérdéseire és arról meséljenek, mi történt 74 évvel ezelőtt.

„Bejöttek a tankokkal, és kinyitották a kapukat. Azt mondták: ‘A háborúnak vége. Szabadok vagytok. Túléltétek.'” — idézte fel a történteket Klisman, aki máig emlékszik rá, hogyan érzett abban a pillanatban.

„Pedig alig éltünk. Olyanok voltunk, mint a csontvázak. Több katona elsírta magát, amikor meglátott minket”

— tette hozzá Harvey jelenlétében, aki többször is könnyeivel küzdött, és szerényen azt mondta, nem veheti el egyedül annak a 15 000 katonának a dicsőségét, akik a 84. számú gyaloghadosztályban szolgáltak.

„De Te egy voltál közülük, és nagyon szerencsés vagyok, hogy megismerhettelek”

— felelte Klisman, akinek otthonát ma már unokáival készült képek díszítik.

Holocaust survivor, WW2 veteran meet

WW2 veteran and Holocaust survivor unite

A találkozó egy szerencsés véletlen eredményeként jött létre, miután Harvey a közelében élő Klisman történetével egy helyi lapból értesült. A The Detroit News akkor egy különleges emlékprojektről számolt be, melynek keretein belül a hölgy Lengyelországba és Izraelbe készült. Hétfői találkozójukra nem sokkal később azután került sor, hogy Klisman hazatért útjáról.

A Németországban fekvő Salzwedel mellett Klismant testvérével együtt Auschwitzban és a bergen-belseni koncentrációs táborban is foglyul tartották a második világháború idején. Testvérével 1949-ben költöztek az USA-ba, ahol Detroitban telepedtek le. Családjának többi tagját elveszítette a háborúban.