Orbán: Horthynak le kellett volna mondania 1944-ben

A miniszterelnök Bernard-Henry Lévy szerint Kun Béláról is kifejtette a véleményét.

Mint lapunk is megírta, április elején Bernard-Henry Lévy francia zsidó filozófus két és fél órán át beszélgetett Orbán Viktorral Budapesten.

Lévy most az Atlantic magazin számára írta meg a beszélgetés menetét, melynek zsidós vonatkozásait a Kibic magazin szemlézte.

E szerint Orbán azzal hárította az antiszemitizmus vádját, hogy neki van a világon a legjobb kapcsolata Izraellel, csakúgy mint a zsidósággal. A miniszterelnök arról kezdett el beszélni, hogy Magyarország egy időben komoly munkaerőhiánnyal küzdött, így kénytelenek voltak más népeket, például cseheket, romákat, ruténokat behívni az országba, hogy legyen aki elvégezze a mezőgazdasági munkákat. Így aztán a 19. század közepére a magyarok majdnem kisebbségbe kerültek a saját országukban, és csak a zsidókkal való szövetségnek köszönhetően nem lettek azok.

Amikor pedig Lévy a magyarországi antiszemitizmus gyökereiről kérdezte Orbánt, a miniszerelnök Kun Bélát hozta fel, mint a zsidók gyűlöletének forrását. Orbán szerint ugyanis azzal, hogy a zsidók nagy szerepet játszottak a Tanácsköztársaságban, semmissé tették a zsidók és a magyarok között addig remekül működő szövetséget.

A francia filozófus cikkében el is csodálkozik azon, hogy vajon Orbán tisztában van-e azzal, hogy éppen egyenlőség jelet tett a zsidók és a kommunisták közé, ami a 20. századi antiszemita propaganda egyik legkedvesebb témája volt.

Lévy Horthy Miklósról is megkérdezte a miniszterelnököt, aki korábban kivételes államférfinek nevezte a kormányzót. Orbán válaszában kijelentette, hogy Horthy dicséretet érdemel, hiszen a magyar történelem része, és köszönet illeti azért, hogy megszabadított minket Kun Bélától.

Miután azonban a francia filozófus megemlítette, hogy ezzel együtt Horthy volt az is, aki 1944-ben, a náci megszállást követően hagyta és engedte a zsidók deportálásának megkezdését, Orbán elismerte, hogy

ezen a ponton a kormányzónak távoznia kellett volna.

A Kibic teljes cikke itt olvasható.

A szövetségesek is hozzájárulhattak a magyar zsidók kiirtásához

Amerikai és brit kettős játszma is szerepet játszhatott a magyar zsidóság tragédiájában  — derült ki levéltári kutatásokból.