Erőszakhullám várható a Közel-Keleten?

Továbbra is találgatják, mikor kerül nyilvánosságra Donald Trump „béketerve”. Az amerikaiak elismerték: a régióban sosem lesz tökéletes időzítés egy hasonló tervhez. Szakértők szerint erőszakhullám várható a bejelentés után.

„Sosem lesz olyan, hogy tökéletes időzítés a béke megteremtésére, de a status quo nem működik egyik félnek sem. Az emberek szenvednek, az egész térség szenved”

— fogalmazott Jason Greenblatt, az USA közel-keleti különmegbízottja egy szaúdi hátterű londoni lapnak adott interjújában, melyet a Jerusalem Post szemlézett.

A Donald Trump béketervének kivitelezéséért felelős diplomata szerint komoly felelősség terheli a palesztin arabok vezetőit azért, mert egyeztetés és a tervezet tanulmányozása helyett eddig mindenfajta együttműködést elutasítottak.

„A történelem fogja a Palesztin Hatóságot megítélni azért, mert elhesegették annak esélyét, hogy saját népüknek tudjanak valami mással, valami sokkal pozitívabb alternatívával szolgálni”

— fogalmazott Greenblatt, aki szerint sem Jeruzsálem, sem pedig a Golán-fennsík izraeli fennhatósághoz való tartozásának elismerése nem utal a terv tartalmára. A diplomata azt is hozzátette, hogy a tervezet mind a zsidók, mind pedig az arabok számára előnyös kíván lenni.

Trump hivatalosan is elismerte Izrael fennhatóságát a Golán felett

Az amerikai elnök Benjamin Netanjahu jelenlétében írta alá a dokumentumot.

A The Jerusalem Post írásában kitérnek arra is, hogy Trump veje, Jared Kushner, aki szintén fontos alakja a tervezetet kidolgozó csapatnak,  a napokban több újságíróval egyeztetett Washingtonban, ám velük sem közölte a pontos bejelentés időpontját. Feltételezhetően arról egyeztettek, hogy miképp lehet a sajtó véleményformálóit is az ügy mellé állítani.

Erőszakhullám közeleg?

„A régió rendezésére tett amerikai terv kihirdetése minden valószínűség szerint komoly erőszakhullámot válthat majd ki térségben”

— erre egy izraeli televíziós műsorban figyelmeztettek. A 13-as Csatorna riportjában felidézték, hogy a közelmúltban Gadi Eisenkot, az izraeli hadsereg korábbi vezérkari főnöke a várható arab reakció következményeiről egyeztetett Greenblatt megbízottal és a Washington Institute tíz Közel–Kelet-ügyi szakértőjével.

Eisenkot a csatorna szerint közölte Greenblattel,

„az erőszak a béketerv bemutatása előtt, alatt vagy után is kirobbanhat, ezzel is számolni kell. Ha egyszer ez a szellem kiszabadul a palackból, öt évbe is belekerülhet, amíg el lehet hessegetni”.

Tóraadás ünnepére jöhet az „évszázad megállapodása”

Trump várhatóan június elején hozza nyilvánosságra a közel-keleti béketervet