Baleset érte a volt amerikai elnököt

Jimmy Carter pulykavadászatra indult volna.

A 94 éves volt államfő – aki eddig a leghosszabb életű az Egyesült Államok elnökeinek sorában – hétfőn georgiai otthonából kilépve elesett, és eltört a csípőcsontja. Még aznap megműtötték, ami jól sikerült.

Carter kedélyét csupán az árnyékolja be, hogy így nem tudja kimeríteni idei pulykakilövési kvótáját, mivel a vadászidény a héten véget ér. Reméli azonban, hogy a jövő évi engedélyét a georgiai hatóság megtoldja az idei „elpuskázott” pulykáinak számával.

Carter az Egyesült Államok 39. elnöke volt, 1976-ban választották meg. Csupán egy terminust szolgált, mert 1980-ben elvesztette a választást Ronald Reagannel szemben. 2002-ben elnyerte a Béke Nobel-díjat.

Bár hazájában nem sorolják a legsikeresebb elnökök sorába, Izrael és a zsidóság szempontjából közéleti tevékenysége legalábbis ellentmondásosnak mondható.

Vitathatatlan érdemeket szerzett az izraeli-egyiptomi békemegállapodás tető alá hozásával, és azzal, hogy a lubavicsi rebbe születésnapját nemzeti ünneppé nyilvánította. Az iszlám forradalom idején megkönnyítette a zsidók menekülését Iránból.

Az elnöksége utáni időszakban meglehetősen barátságtalan gesztusokat is tett a zsidó állam irányába.

2006-ban könyvet jelentetett meg a palesztin–izraeli konfliktusról Peace not Apartheid (Béke, nem apartheid) címmel, amelyben Izraelt a palesztinok elnyomásával, és a nemzetközi szervezetek rendelkezéseinek semmibe vételével vádolja.

Ellenezte az amerikai nagykövetség Jeruzsálembe költöztetését, legutóbb pedig Netanjahu ellen agitált az áprilisi izraeli választások előtt.

A Carter Békeközponttal kapcsolatban még palesztin terrorszervezetek támogatásának a gyanúja is felmerült.