Izraeltől tanul kannabisz-ügyben Amerika

Az Egyesült Államokban egyre többen figyelik, hogyan válik Izrael „tejjel, mézzel és kannabisszal folyó földdé”.

A kannabisz-használat kapcsán legalább annyi kérdés él a köztudatban, mint amennyi optimista érv szól a használata mellett orvosi céllal. A kérdéseket illetően úgy tűnik, egyre többen — főleg az Egyesült Államokból — Izraelhez fordulnak válaszokért.

Mindez nem meglepő annak fényében, hogy a zsidó állam mára élen jár a kannabisz-kutatásban. A jeruzsálemi Héber Egyetem például speciális tanszékkel is rendelkezik, ahol a marihuána jótékony hatásait vizsgálják. A Kannabinoid Kutatások Multidiszciplináris Központjában izraeli kutatók régóta arra keresik a választ, hogyan és milyen formában alkalmazható a növény úgy, hogy azzal a rákos betegeken segíteni tudjanak, valamint gyógyszert jelentsen a migrénre, gyulladásokra, vagy akár a stresszre és a vesebetegségekre.

Habár rekreációs céllal Izraelben is tilos a kannabisz használata, az orvosi alkalmazásra való igény miatt világszerte egyre nagyobb import-partnerré kezd válni a zsidó állam.

A közelmúltban egy amerikai-izraeli konferencia résztvevői tanulhattak a „szakma nagyjaitól”, és több izraeli is San Franciscóba utazott, hogy két napon át üzletemberekkel és kutatókkal tárgyaljanak. A Jewish Telegraphic Agency beszámolója szerint az üzleti szféra számos részéből megjelentek érdeklődők a kaliforniai Izraeli Kereskedelmi Kamara eseményén.

Michael Mendez, a Renew Bipharma nevű vállalat vezetőjének beszámolója szerint a kannabisz az USA-ban máig a drogok bizonyos csoportjával azonos helyen él a köztudatban, és sokan a heroin vagy LSD alternatívájaként tekintenek rá. Valamint több jogi szabályozás is vonatkozik a növény használatára, ami nehezíti a kutatásokat az Egyesült Államokban.

„Izraelben nem látok ilyen stigmát” — mondta a cégvezető. „Ezért járnak ebben előttünk” — tette hozzá Mendez, akihez hasonlóan egyre több üzletember és egészségügyi kutató fordul a zsidó államhoz.

„Nagy gyorsasággal válunk a tejjel, mézzel és kannabisszal folyó földdé”

— foglalta össze nevetve Shlomi Kofman, a kaliforniai konferencia megnyitóján.

Kína vevő az izraeli kannabisz-fejlesztőkre

Kína vezető egészségipari cége partneri egyezséget kötött a zsidó állam gyógyászati célra termesztett marihuána piacvezető fejlesztőjével.