Kína vevő az izraeli kannabisz-fejlesztőkre

Kína vezető egészségipari cége partneri egyezséget kötött a zsidó állam gyógyászati célra termesztett marihuána piacvezető fejlesztőjével.

Nagy örömünkre szolgál, hogy tovább erősíthetjük a gazdasági kapcsolatokat kínai és izraeli vállalkozók között azzal, hogy fokozhatjuk országunk gyógyászati kendertermesztő iparának fejlesztését

— fogalmazott a Thalys Medical Technology cég a szerződés kötés után.

A The Jerusalem Post cikkében nem részletezik a gazdasági együttműködés részleteit, azonban sejthető, hogy nem csak presztízs megállapodás köttetett. A több mint egy milliárd lakosú ország hatalmas lehetőséget kínál az izraeli vállalatnak, amelyik elég jól ismert a nemzetközi piacon.

Az iCAN — IsraeliCannabis — nem csak fizikai fejlesztéssel (agrár és bio kulturális keretek megteremtése, a kendermagok legideálisabb termeléséhez szükséges környezet biztosítása) foglalkozik, de egyfajta elektrotechnikai inkubátor szervezet szerepét is betölti. A cég vezetője, egy vallásos zsidó, Saul Kaye alapította az egész iparág egyik legjelentősebb nemzetközi seregszemléjét, a múlt héten rendezett CannaTech konferenciáját, amelyen 35 ország csaknem 1000 képviselője vett részt Tel Avivban.

„Megtiszteltetés számunkra, hogy Kína egyik legnagyobb gyógyászati technológiai cégével alkothatunk partnerséget.”

— mondta Saul Kaye a szerződés aláírása után.

Fotó: Wikimedia Commons

Izraelben a kannabisz meglehetősen felkapott témává vált az utóbbi időben. A könnyűdrognak számító kendermag alapú szer fogyasztása csakis gyógyászati indokból engedélyezett. Ennek ellenére — mint más országokban is általában — a kannabisz nagy népszerűségnek örvend. Pár hete egy rendőrségi akcióban több mint 40 embert őrizetbe vettek a Telegrass nevű virtuális kannabisz terjesztő hálózatból Izraelben.

Egyes vélemények szerint a Telegrass mintegy negyed millió izraelit látott el a tiltott szerrel. Ugyancsak a közelmúlt aktualitását adja a választások egyik kiemelt helyen kezelt szereplőjének, a Zehut pártnak szerepe. Az előzetes számításoknál jelentősen rosszabbul teljesített politikai formáció kampányának egyik legtöbbet hangoztatott eleme volt a kannabisz fogyasztásának legalizálása.

A jelenlegi politikai elit korábban többször is arról nyilatkozott, hogy a kannabisz nem gyógyszer, és hatása káros az emberekre. Ahogy ebben a politikai közegben Moshe Feiglin terve füstbe ment ambícióival, valószínűsíthető, hogy az iCAN cég ellentétes magasságokban fog majd emelkedni.