Gáza — Izrael különbséget tesz a terroristák és a lakosság között

Az elmúlt napokban visszatértek a Gáza izraeli határára az erőszakos palesztin tüntetők, ennek dacára a zsidó állam újraindította az övezetbe irányuló áruszállítást és személyforgalmat, és kiszélesítette a gázaiaknak halászatra engedélyezett tengeri sávot.

Megindultak az üzemanyag- és áruszállító kamionok az övezet teherforgalmi átkelőhelyénél, Kerem Salomnál, és átléphették az Ereznél lévő határállomást az izraeli kórházakba tartó betegek is.

A gázai halászok ismét tizenkét tengeri mérföld, vagyis  huszonkét kilométer szélességben vethetik ki hálóikat az övezet partjainál, akárcsak a három napos, múlt hét végi összecsapások előtt.

A védelmi minisztérium közlése szerint a halászati zóna kiterjesztése része annak a „civil politikának, amely megakadályozza a humanitárius helyzet romlását a Gázai-övezetben, és amely különbséget tesz terroristák és a lakosság között”.

Katar képviselője, Mohammed al-Amadi is hamarosan beléphet az övezetbe, hogy megkezdje a rászorulók segélyezését. Az emírség múlt kedden jelentette be, hogy 480 millió dolláros (közel 140 milliárd forintos) pénzsegélyt ad a palesztinoknak, részben a Gázai övezetnek, részben a Ciszjordániában kormányzó Palesztin Hatóságnak.

Egyelőre a Ynetnews szerint nem világos, hogy juttat-e pénzeket az övezetet uraló radikális iszlamista terrorszervezet, a Hamász vezetőinek és tisztviselőinek is.

Az egy héttel ezelőtti támadásokban négy izraelit öltek meg a Hamász és az Iszlám Dzsihád izraeli civil településekre kilőtt rakétái, míg az izraeli ellencsapásokban huszonöt palesztin vesztette életét. A palesztinok közül tízen civilek voltak a gázai egészségügyi minisztérium bejelentése szerint.

Az izraeli hadsereg arab szóvivője által megosztott videó: pénteken megint ezrek demonstráltak erőszakosan a gázai határnál:

افيخاي ادرعي on Twitter: „هذا هو المشهد بعد ظهر اليوم في منطقة #رفح خلال أعمال الشغب على #السياج_الأمني. أحداث عنف كبيرة ومحاولات خطيرة للمساس بالسياج بالاضافة الى استعمال وسائل إرهابية. هذه الأحداث تنتج بيئة تتسم بالعنف والإرهاب والتي تختلف تمامًا عن مصلحة سكان قطاع #غزة وخاصةً في شهر #رمضان المبارك pic.twitter.com/mifdvLEDvf / Twitter”

هذا هو المشهد بعد ظهر اليوم في منطقة #رفح خلال أعمال الشغب على #السياج_الأمني. أحداث عنف كبيرة ومحاولات خطيرة للمساس بالسياج بالاضافة الى استعمال وسائل إرهابية. هذه الأحداث تنتج بيئة تتسم بالعنف والإرهاب والتي تختلف تمامًا عن مصلحة سكان قطاع #غزة وخاصةً في شهر #رمضان المبارك pic.twitter.com/mifdvLEDvf

Az egyiptomi és ENSZ-közvetítéssel megkötött tűzszünetet mindeddig többé kevésbé betartották a felek, noha péntek délután öt különböző helyszínen ismét közel hatezer palesztin tüntetett erőszakosan az övezet izraeli határánál. Ekkor az izraeli katonák lelőttek egy zavargót, és megsebesítettek harminc további palesztint, akik veszélyesen megközelítették vagy rongálni próbálták a határkerítést.

A Gázai övezetben mintegy 2 millió ember él nehéz körülmények között, több mint hatvan százalékos a munkanélküliség, és hiányt szenvednek a megfelelő ivóvízben és a villamos energiában is.

Izrael és Egyiptom biztonsági megfontolásokból több mint egy évtizede blokádot vezetett be a Hamász uralta övezet ellen. Például korlátozzák a cementszállítást, mert ezt a nyersanyagot lakóházak és a civileket szolgáló építkezések helyett katonai célú alagútrendszer építésére használták. A Hamászt az EU, Izrael és az Egyesült Államok terrorszervezetnek minősítette.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök az elmúlt napokban többször is közölte: a gázai harcoknak még messze nincs vége.

Mint arról beszámoltunk, egy héttel ezelőtt, kevesebb mint 48 óra alatt 690 rakétát lőttek terrorista szervezetek Izraelre, ebből 240-et a levegőben tudott hatástalanítani a Vaskupola rendszer, 21 ellenséges rakéta házakat talált el, a többi semleges területekre hullott. A támadásoknak négy izraeli áldozata volt.

Rakétaeső Izraelre: jól vizsgázott a Vaskupola

Soha ekkora intenzitással nem üzemelt még Izrael high-tech légvédelmi rendszere, mint a múlt hétvégén. Mindenki újabb támadásra készül.