Brazil külügyminiszter Budapesten: Trump védi meg a Nyugatot

Magyarország és Brazília hasonló megközelítést alkalmaz a világpolitikában dilemmát jelentő kérdésekben: egyetért a migráció elleni fellépés ügyében és elfogadhatatlannak tartja a keresztényekkel szembeni diszkriminációt — mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az MTI szerint.

A tárcavezető Ernesto Araújo brazil külügyminiszterrel folytatott megbeszélést, majd közös sajtótájékoztatójukon diplomáciatörténelmi pillanatnak nevezte a látogatást, mert — mint mondta — ez az első alkalom, hogy brazil külügyminiszter Magyarországon tárgyal.

Szijjártó Péter szerint Magyarország és Brazília, a magyar kormány és a brazil elnöki adminisztráció teljesen hasonló megközelítést alkalmaz a világpolitikában dilemmát jelentő kérdésekben. Büszkék vagyunk arra, hogy azon hat ország közé tartozunk, akik nemmel szavaztak az ENSZ globális migrációs csomagjára — tette hozzá a magyar külügyminiszter, aki

a „valaha volt legveszélyesebb dokumentumnak” nevezte a javaslatot.

Közölte: a brazil külügyminiszterrel megállapodtak abban, hogy folyamatosan egyeztetik a migrációval szembeni fellépésüket a nemzetközi szervezetekben, így elsősorban az ENSZ-ben. Kitért arra is: a tárgyaláson egyetértettek abban, hogy elfogadhatatlan a világ számos pontján tapasztalható, keresztényekkel szemben diszkrimináció.

A sajtótájékoztatón a Mandiner.hu kérdésére Araújo elmondta, hogy

Donald Trump amerikai elnök a Nyugat megvédésének fontos feladatát látja el.

Soha többé holokauszt — vetítették a brazil kongresszus falaira

Második alkalommal jelent meg a felirat az épület ikertornyain Jom haSoá alkalmából.