Soha többé holokauszt — vetítették a brazil kongresszus falaira

Második alkalommal jelent meg a felirat az épület ikertornyain Jom haSoá alkalmából.

„Holocausto nunca mais” — azaz, „Soha többé holokauszt”, írták portugál nyelven Brazília egyik ikonikus épületére, a Nemzeti Kongresszus falaira Jom haSoá napján szerda éjjel.

Brazília kongresszusa. Kép: JTA.org

Idén volt a második év, amikor a kongresszus ikertornyain megjelent a felirat a Soá emléknapja alkalmából. Az ötlet a brazil szenátus zsidó elnökétől, Davi Alcolumbrétól származik — derül ki a The Jewish Telegraphic Agency írásából.

Zsidó származású elnököt választottak a brazil szenátus élére

Davi Alcolumbrét a brazil miniszterelnök szenátor fia is támogatta.

A helyi zsidóságot képviselő Brazil Izraelita Szövetség nyilatkozatában fejezte ki örömét a projekt kapcsán.

„Ez a kezdeményezés annak a hatmillió zsidónak állít emléket, akiket a nácik meggyilkoltak a második világháború során, a történelem legsötétebb epizódjakor”

— olvasható a csoport írásában.

Brazíliában nemrég Jair Bolsonaro elnökszavai váltottak ki heves visszhangokat, amikor a dél-amerikai ország vezetőjének szavait többen úgy értelmezték, hogy szerinte a Holokauszt bűncselekményei megbocsáthatóak.

„Megbocsáthatunk, de soha nem felejthetünk” — fogalmazott Bolsonaro áprilisban. „Azok, akik felejtenek, arra vannak ítélve, hogy ne legyen jövőjük” — tette hozzá az elnök, aki márciusban Izraelbe utazott, és magánszemélyként a jeruzsálemi Jad Vasem Múzeumban is látogatást tett.

Jair Bolsonaro holokauszttal kapcsolatos szavai miatt magyarázkodik

Brazília elnöke arra utalt egy korábbi nyilatkozatában, hogy a holokauszt „megbocsátható” lenne.