Zsidó származású elnököt választottak a brazil szenátus élére

Davi Alcolumbrét a brazil miniszterelnök szenátor fia is támogatta.

Brazília történelmében először nyíltan Izrael-barát és zsidó származású elnöke lett az ország szenátusának. A brazil születésű Davi Alcolumbre 18 éve fut politikai pályán, és megválasztását örömmel fogadta a helyi zsidó közösség vezetése.

„Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a törvényhozás élére egy ilyen nagyszerű zsidó ember került, aki egyben Izrael barátja. Az izraeli lakosság és kormányzat nevében sok sikert kívánok és mazel tov!” – üzente a közösségi médiában a zsidó állam nagykövete, Yossi Shelley a 41 éves politikusnak.

Osias Wurman, Izrael tiszteletbeli konzulja szintén elismerését fejezte ki a médiának adott nyilatkozatában. „Alcolumbre hagyományos támogatója a zsidó-cionista ügynek a Nemzeti Kongresszusban, és most, a történelemben először egy száz százalékosan zsidó elnöke lett a Szenátusnak” – hangsúlyozta a Rióban élő diplomata.

Alcolumbre múlt heti megválasztásakor a szenátus eddigi elnökét, Renan Calheirost sikerült maga mögé szorítania, és többek között a brazil elnök szenátor fiának támogatását is megnyerte.

A frissen megválasztott szenátor több alkalommal is nyíltan beszélt származásáról a múltban, valamint tetteivel is igyekezett kifejezni a zsidó állam iránti támogatását. Nevéhez tartozik az a tavalyi kezdeményezés, melynek kereteiben „Soha többé Holokauszt” feliratot vetítettek a nemzeti kongresszus falaira az izraeli Holokauszt Emléknap alkalmából – emlékeztet a The Time of Israel.

„Zsidóként igyekszek határozottan kifejezni magamat, mert az antiszemitizmus máig felüti fejét a társadalmunkban” – fogalmazott akkor Alcolumbre. „Mindig fontos, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a Holokauszt emlékére, annak érdekében, hogy a jövő generációi ne kövessék el a múlt hibáit” – tette hozzá.

Alcolumbre nem az egyetlen Izrael-barát vezető, aki a közelmúltban került hatalomra Brazíliában. Jair Bolsonaro elnök tavaly októberben a szavazatok 55 százalékával aratott győzelmet az választásokon.

A gyakran „brazil Trump”-nak is nevezett Bolsonaro szintén többször adott hangot a zsidó állam melletti kiállásáról, noha kritikusai szerint túlságosan szélsőséges nézeteket vall, és sokakat aggodalommal tölt el az is, hogy gyakran tett nosztalgikus megjegyzéseket az 1964-1985 közötti brazil katonai rezsimmel kapcsolatban, valamint többször nehezen védhető kijelentéseket fogalmazott meg a homoszexuális közösség tagjai ellen.

A jobboldali politikus kampánya során az országában burjánzó korrupció és bűnözés elleni intézkedésekre tett hangzatos ígéreteket. Illetve azt is kilátásba helyezte, hogy Jeruzsálembe helyezi országa nagykövetségét, első hivatalos útján pedig Izraelbe látogat majd.

A latin-amerikai vezető beiktatásán Izrael miniszterelnöke is részt vett. A decemberi ünnepséget követően Benjamin Netanjahu kíséretében egy helyi zsinagógába is ellátogatott, ahol a zsidó állam vezetőjét méltatta.

Kép forrása: JTA

„Nagy megtiszteltetést jelent számomra, hogy ma együtt lehetek azzal a férfival, aki számomra példát mutat patriotizmusával, mértékletességével és azzal a munkával, amit a nemzetéért tesz” – fogalmazott elismerően Netanjahuról a brazil politikus. „Izraelt mindig példaként emlegettem. Többek leszünk, mint partnerek. Testvérek leszünk” – tette hozzá az izraeli vezető társaságában Bolsonaro.