Jair Bolsonaro holokauszttal kapcsolatos szavai miatt magyarázkodik

Reuven Rivlin eközben a bibliai Amálékhez hasonlította Brazília Izrael-barát elnökét — írja a Jerusalem Post.

Jair Bolsonaro brazil elnök csütörtöki szavait korrigálta, amikor is arról beszélt, hogy a nácik bűneit „meg lehet bocsátani”, de nem lehet elfelejteni.

Szombat este Izrael brazíliai nagykövete, Josszi Selli a következő szöveget osztotta meg Bolsonarótól:

„Izrael népének a következő üzenetet írtam a jeruzsálemi Jad Vasem múzeum emlékkönyvébe: »Aki elfelejti a múltját, annak nincsen jövője.« Szavaimnak minden egyéb értelmezése csakis azoknak az érdekeit szolgálja, akik el akarnak engem szakítani zsidó barátaimtól”.

Az üzenetben továbbá szerepelt, hogy

„a megbocsátás személyes dolog. A beszédemet nem történelmi kontextusban akartam, hogy értelmezzék, főleg nem egy olyan esetben, ahol több millió ártatlan áldozatról beszélünk egy kegyetlen népirtás során”.

A brazil elnök szerint a nácik balosok voltak

Ezt Jair Bolsonaro négynapos izraeli útjának utolsó napján állapította meg, miután meglátogatta a jeruzsálemi Jad Vasemet

Mint ismert, Bolsonaro szavait korábban azért kritizálták, mert egy csütörtöki brazíliai rendezvényen arról beszélt, hogy

„meg lehet bocsátani, de nem lehet elfelejteni. Akik elfelejtik a múltjukat, azoknak nincsen jövője. Tennünk kell, hogy a holokauszt ne ismételje meg önmagát”.

Szavait kritika fogadta a jeruzsálemi Jad Vasem részéről, illetve Reuven Rivlin izraeli államelnök részéről is.

Rivlin azt írta Twitterre, hogy

„minden, amit Amálék tett velünk, emlékezetünkbe van vésve — egy ősi nép emlékezetébe. Mindig ellene leszünk azoknak, akik tagadják az igazságot, vagy el akarják feledtetni emlékünket — legyen egyének vagy csoportok, pártelnökök vagy miniszterelnökök. Sosem bocsátunk meg, és sosem feledünk”.

Reuven Rivlin on Twitter: „What Amalek did to us inscribed in our memory, the memory of an ancient people. We will always oppose those who deny the truth or those who wish to expunge our memory – not individuals or groups, not party leaders or prime ministers. We will never forgive and never forget / Twitter”

What Amalek did to us inscribed in our memory, the memory of an ancient people. We will always oppose those who deny the truth or those who wish to expunge our memory – not individuals or groups, not party leaders or prime ministers. We will never forgive and never forget

A Jad Vasem hasonlóan azt nyilatkozta, hogy „egyetlen személy sem döntheti el, meg szabad-e bocsátani a holokauszt bűneit”.

Bolsonaro Izrael-barát politikájáról ismert. Mint azt lapunk is megírta, a dél-amerikai ország elnöke nemrég kereskedelmi kirendeltséget nyitott Jeruzsálemben.