Jair Bolsonaro holokauszttal kapcsolatos szavai miatt magyarázkodik

Reuven Rivlin eközben a bibliai Amálékhez hasonlította Brazília Izrael-barát elnökét — írja a Jerusalem Post.

Jair Bolsonaro brazil elnök csütörtöki szavait korrigálta, amikor is arról beszélt, hogy a nácik bűneit „meg lehet bocsátani”, de nem lehet elfelejteni.

Szombat este Izrael brazíliai nagykövete, Josszi Selli a következő szöveget osztotta meg Bolsonarótól:

„Izrael népének a következő üzenetet írtam a jeruzsálemi Jad Vasem múzeum emlékkönyvébe: »Aki elfelejti a múltját, annak nincsen jövője.« Szavaimnak minden egyéb értelmezése csakis azoknak az érdekeit szolgálja, akik el akarnak engem szakítani zsidó barátaimtól”.

Az üzenetben továbbá szerepelt, hogy

„a megbocsátás személyes dolog. A beszédemet nem történelmi kontextusban akartam, hogy értelmezzék, főleg nem egy olyan esetben, ahol több millió ártatlan áldozatról beszélünk egy kegyetlen népirtás során”.

A brazil elnök szerint a nácik balosok voltak

Ezt Jair Bolsonaro négynapos izraeli útjának utolsó napján állapította meg, miután meglátogatta a jeruzsálemi Jad Vasemet

Mint ismert, Bolsonaro szavait korábban azért kritizálták, mert egy csütörtöki brazíliai rendezvényen arról beszélt, hogy

„meg lehet bocsátani, de nem lehet elfelejteni. Akik elfelejtik a múltjukat, azoknak nincsen jövője. Tennünk kell, hogy a holokauszt ne ismételje meg önmagát”.

Szavait kritika fogadta a jeruzsálemi Jad Vasem részéről, illetve Reuven Rivlin izraeli államelnök részéről is.

Rivlin azt írta Twitterre, hogy

„minden, amit Amálék tett velünk, emlékezetünkbe van vésve — egy ősi nép emlékezetébe. Mindig ellene leszünk azoknak, akik tagadják az igazságot, vagy el akarják feledtetni emlékünket — legyen egyének vagy csoportok, pártelnökök vagy miniszterelnökök. Sosem bocsátunk meg, és sosem feledünk”.

https://twitter.com/PresidentRuvi/status/1117128531375546368

A Jad Vasem hasonlóan azt nyilatkozta, hogy „egyetlen személy sem döntheti el, meg szabad-e bocsátani a holokauszt bűneit”.

Bolsonaro Izrael-barát politikájáról ismert. Mint azt lapunk is megírta, a dél-amerikai ország elnöke nemrég kereskedelmi kirendeltséget nyitott Jeruzsálemben.