Brazília is kereskedelmi kirendeltséget nyitott Jeruzsálemben

Több mint mosolydiplomácia, de kevesebb mint az előzetesen beígért vállalás: vasárnap Brazília kereskedelmi képviseletet nyitott Jeruzsálemben.

„Megtiszteltetés visszatérni Izraelbe. Kormányom elkötelezett abban, hogy partnerségünket erősítsük Izraellel. A népeink közötti barátság történelmi”

— fogalmazott Jair Bolsonaro brazil elnök, aki mint „testvérét” karolta át és ölelgette az izraeli miniszterelnököt találkozásukkor. Netanjahu a repülőtérre is kiutazott „barátjáért”, akinek egyik vendége volt Bolsonaro december 31-i elnöki beiktatásán.

Fotó: Yoav Dudkowitz

„Közösen írjuk a történelmet. Brazília hatalmas ország, óriási lehetőségekkel. Meggyőződésem, hogy a vezetéseddel ezek a lehetőségek meg fognak valósulni. Nem csak országod, hanem Izrael számára is örvendetes módon”.

— felelt a zsidó állam kormányfője. A két politikus egymásra találása valóban érdekes szövetség, hiszen a korábbi 15 évben olyan baloldali kormányok vezették a latin-amerikai országot, amelyek erősen Izrael-kritikusok voltak. Most tehát, ahogy a politikusok kifejtették, adott egy kiegyensúlyozottabb viszony kettejük között a továbbra is instabilnak tűnő Közel-Keleten.

Bolsonaro pár hónapja kampányában még arról szólt, hogy — amerikai mintát követve — nagykövetségét költözteti majd Jeruzsálembe. Valószínűleg hallgatva tanácsadóira, most csak a kereskedelmi képviseletet nyitották meg, elsősorban azért, hogy ne hergeljék magukra azokat az arab országokat, akikkel gazdasági viszonyrendszert tartanak fenn.

A latin-amerikai állam az iszlám étkezési előírásoknak megfelelő húsok egyik legnagyobb exportőre a világon.