A brazil elnök szerint a nácik balosok voltak

„Semmi kétség”, hogy a nácizmus egy baloldali mozgalom volt – mondta a jobboldali brazil elnök, Jair Bolsonaro négynapos izraeli útjának utolsó napján, miután meglátogatta a jeruzsálemi Jad Vasemet.

Pár nappal korábban, Ernesto Araujo brazil külügyminiszter jelentette ki, hogy a nácik baloldaliak voltak. Erre kérdeztek rá újságírók a brazil elnöknél, hogy egyetért-e ezzel, mire Bolsonaro azt mondta,

„Semmi kétség, nem igaz?”

Ezt azzal magyarázta, hogy a náci párt neve Nemzetiszocialista Német Párt volt, ez pedig tartalmazza a „szocialista” szót. A német náci párt hivatalos neve egyébként Nemzetiszocialista Német Munkáspárt volt, és nevével ellentétben a nácik nem szocialista, hanem fasiszta, antiszemita ideológiát követtek – jegyzi meg a Reuters tudósítója.

A brazil elnök kijelentése egyébként az általa éppen meglátogatott Jad Vasem honlapján olvasható leírással is szöges ellentétben áll. Ott az szerepel, hogy a német náci mozgalom radikális szélsőjobboldali csoportokból fejlődött ki, válaszul a kommunisták megerősödésére.

Bolsonaro szerdán repült haza négynapos izraeli látogatásáról, amelynek elemzők szerint egyik fő célja Netanjahu kampányának erősítése volt. Kérdés, mekkora sikerrel járt, ugyanis azt, amit korábban megígért, a brazil nagykövetség Jeruzsálembe költöztetését, nem tartotta be. Helyette kereskedelmi irodát nyitottak, Magyarországhoz hasonlóan.

Brazília is kereskedelmi kirendeltséget nyitott Jeruzsálemben

Több mint mosolydiplomácia, de kevesebb mint az előzetesen beígért vállalás: vasárnap Brazília kereskedelmi képviseletet nyitott Jeruzsálemben.

Úgy tudni, a brazil agrárlobbi beszélte le az elnököt a követség költöztetésétől, mert a brazil termelők komoly halal élelmiszer beszállítók az arab világban, és bojkottól tartottak.

A kereskedelmi iroda megnyitása is arab bírálatot váltott ki, ahogy erről korábban beszámoltunk.