Brazília új kereskedelmi kirendeltségét bírálta a Palesztin Hatóság

A Palesztin Hatóság a palesztin nép elleni támadásként fogta fel a Jeruzsálemben nyílt brazil kereskedelmi kirendeltséget, és elítélte a dél-amerikai ország lépését.

„Ez a lépés kirívó megsértése a nemzetközi egyezményeknek és határozatoknak, nyílt támadás a palesztin nép és annak jogai ellen”

— fogalmazott a Hatóság hivatalos közleményében. Hozzátették:

„Brazília engedett az amerikai és az izraeli nyomásnak a megszállás elfogadásával. Nincs tekintettel a telepesek jogtalan működésére, Jeruzsálem megszállt státuszára”.

Mint arról mi is beszámoltunk, a laltin-amerikai ország elnöke, Jair Bolsonaro brazil elnök vasárnap Benjamin Netanjahu társaságában nyitotta meg a gazdasági képviseletet.

Brazília is kereskedelmi kirendeltséget nyitott Jeruzsálemben

Több mint mosolydiplomácia, de kevesebb mint az előzetesen beígért vállalás: vasárnap Brazília kereskedelmi képviseletet nyitott Jeruzsálemben.

Brazília külügyminisztere tegnap közölte: a hivatal nyitásával nem tervezik kiváltani a korábban beígért nagykövetség Tel-Avivból történő áthelyezését. Ez a mostani csupán az első lépés a diplomáciai központ Jeruzsálembe való költöztetéséhez.

A Palesztin Hatóság azt is felvetette közleményében, hogy felveszik a kapcsolatot a Brazíliában szolgáló nagykövetükkel, hogy a szükséges lépésekről egyeztessenek.

Mint ismert, amikor pár hete Magyarország is kereskedelmi kirendeltséget nyitott a zsidó államban, a Hatóság visszarendelte Budapestről nagykövetét.