Ismét lazították a fegyvertartás szabályait Brazíliában

A dél-amerikai ország elnöke egyszerű indoklást adott döntése mellé.

Ismét lazította a fegyver- és lőszervásárlás szabályait kedden kiadott rendeletében Jair Bolsonaro, Brazília elnöke az MTI beszámolója szerint. Az új rendelet, melynek teljes szövegét még nem tették közzé,

a bürokráciát hivatott csökkenteni a fegyverpiacon, emellett megnyitja a brazil piacot az importfegyverek előtt.

Eddig ugyanis Brazíliában nem lehetett olyan külföldi fegyvert forgalomba hozni, amilyenhez hasonlót az országban is gyártanak.

Soha többé holokauszt — vetítették a brazil kongresszus falaira

Második alkalommal jelent meg a felirat az épület ikertornyain Jom haSoá alkalmából.

Emellett az új elnöki rendelet jelentősen megemeli a vásárolható lőszerek számát is. Eddig fegyvertartók évente legfeljebb 50 lőszert vásárolhattak, és ezt most Bolsonaro 5000-re emelte. A nagy kaliberű és automata fegyverekhez, amelyeket csak a rendfenntartó erők tagjai használhatnak, 1000 lőszer vehető.

A közbiztonság otthon kezdődik

— jegyezte meg Bolsonaro, amikor aláírta a rendeletet. Az elnök választási programjának kiemelt része volt az országot sújtó burjánzó bűnözés elleni fellépés.

Brazília is kereskedelmi kirendeltséget nyitott Jeruzsálemben

Több mint mosolydiplomácia, de kevesebb mint az előzetesen beígért vállalás: vasárnap Brazília kereskedelmi képviseletet nyitott Jeruzsálemben.

Az év elején, hivatalba lépése után két héttel Jair Bolsonaro már lazított a fegyverhez jutás feltételein. Eltörölte azt a követelményt, hogy aki fegyverhez akar jutni, annak a szövetségi rendőrségen igazolnia kellett, miért van szüksége lőfegyverre. A pszichológiai vizsgálat és fegyverhasználati képzés azonban továbbra is kötelező, ha valaki fegyvert akar vásárolni.