Eurovízió: „A rakéták sem némíthatnak el minket”

A nemzetközi eseménytől azt várják a szervezők, hogy Izraelt konfliktus-zóna helyett kellemes, szórakoztató célországként ismerje meg Európa.

A hétvége folyamán a Hamász és a palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezetek több, mint 700 rakétát lőttek ki Izraelre 48 óra leforgása alatt, ami 4 izraeli civil halálához és számos sérüléshez is vezetett. Az ország déli részén élők két napig szinte percenként kényszerültek arra, hogy villámgyorsan menedéket keressenek.

Hatszáz rakétát lőttek egy nap alatt Izraelre, négy halott

A legutóbbi halálos áldozat egy 35 éves izraeli Asdod városából. A lépcsőházban érte a találat, már nem volt ideje belépni az óvóhelyre.

A nemzeti hangulat nagyot változott az Eurovízióval kapcsolatban. Az izgatott várakozás mellett hangsúlyosan megjelent az a szempont is, hogyan lehetne az eseményt felhasználni az országimázs javítására, vagyis, hogy nemzetközi szinten egy prosperáló, szórakoztató célországként, és ne elsősorban háborús konfliktusövezetként tekintsenek Izraelre.

Sokak szerint a gázai-konfliktus eszkalációjával a Hamász keresztbe akart tenni az Tel-Avivban megrendezett dalversenynek. A feltételezést alátámasztani látszik egy anonim palesztin videó, melyben egyenesen rakátatámadással fenyegették a nemzetközi eseményt, amennyiben Izrael nem szünteti meg a gázai blokádot.

A Hamász is benevezett az Eurovízióra

Rakétatámadással fenyegetik a dalfesztivál résztvevőit.

Az öt napos Eurovíziós Dalverseny május 14-én, Izrael kikiáltásának 71. évfordulóján kezdődik Tel-Avivban.

A hétvégi iszlamista erőszakhullám nyomán izraeli vezető tisztviselők nyíltan állást foglaltak amellett, hogy az esemény nem fogja őket visszatartani az erőteljes megtorlástól.

A Haaretz információi szerint az Izraeli Védelmi Erőket utasították, hogy minden gázai hadműveletet még a függetlenség napja és az Eurovízió előtt végezzenek el. Hétfő reggelre a felek között létrejött a tűzszünet, így nagyjából visszaállt az ország a normális kerékvágásba.

Az azonban még nem világos, a hétvégi támadássorozatnak milyen hatásai lesznek a dalverseny körüli turizmusra.