A Hamász is benevezett az Eurovízióra

Rakétatámadással fenyegetik a dalfesztivál résztvevőit.

Gázai terroristák videóüzenetben rakétatámadásokat helyeztek kilátásba az Eurovíziós Dalverseny ellen, amennyiben Izrael nem egyezik meg az övezet blokádjának feloldásáról az azt uraló arab terrorszervezettel, számolt be erről a Channel 20 izraeli televíziócsatorna hétfőn.

A héber és arab nyelvű videó a dalverseny képsoraival és egy rövid mondattal indul :

„Önök meghívást kapott egy hatalmas eseményre..”,

„De…”, a zene és a videó tónusai itt hirtelen megváltozik, és következik a figyelmeztetés:

„Ne ünnepeljenek és táncoljanak, amíg kétmillió gázai szenved. Amennyiben ünnepelni akarnak, szüntessék meg az ostromot és jussanak megegyezésre.”

Ezen a ponton a videó kizoommol, és az Eurovízió tel-avivi épületeit jelképező modellek látszanak madártávlatból, melyek célkeresztbe kerülnek, majd megszólalnak a szirénák. A robbanás hangja után a terroristák záróüzenete tűnik fel a képernyőn, mely azt üzeni, akkor kerülhet sor a dalversenyre, ha létrejön a Hamász és Izrael közötti egyesség.

A fenyegetést nem veszi félvállról az izraeli hadsereg sem, az iszlamista terrorszervezet fenyegetése nyomán újabb vaskupola légvédelmi rendszerek létesítését rendelte el Közép-Izraelben, a nemzetközi dalverseny erőszakos szabotálásának megakadályozása érdekében.

Az idei Eurovízió megnyitója Izrael Állam kikiáltásának 71. évfordulóján lesz, mely egybeesik az úgynevezett Nakba emléknappal, melyet a palesztinai arabok gyásznapként tartanak számon.