„Apartheid állam” — a francia nagykövet nem bírja a kritikát

Érdekes reakciót tett közzé egy, az Európai Parlamentnél dolgozó zsidó politikai tanácsadó, aki Franciaország amerikai nagykövetét kérdezte egy nagy vihart kavart ügyben.

Jenny Aharon politikai elemző, az EP európai-izraeli ügyekben illetékes tanácsadója, a Zsidó Világkongresszus keretében működő zsidó diplomatacsoport tagja a minap arra kérte Gérard Araud-t, Franciaország Egyesült Államokban akkreditált és éppen visszavonulóban lévő nagykövetét, hogy tisztázza a médiában: nem francia hivatalnokként, hanem a saját nevében beszél, amikor „apartheiddel” vádolja a zsidó államot.

Válaszul az történt, hogy a francia diplomata egyszerűen blokkolta a Twitteren Aharont, azaz letiltotta őt posztjai követéséről. „Oh well…” – kommentálta a kritikát nem tűrő francia nagykövet reakcióját Jenny Aharon.

Lapunk is hírt adott róla néhány napja, hogy a jeruzsálemi külügyminisztérium bekérette a diplomatát, amiért „apartheiddel” vádolta Izraelt. Araud így fogalmazott a The Atlantic magazinnak adott április 19-i interjújában:

„Izraelnek rendkívül kényelmes a státus quo, vagyis a jelenlegi állapot fenntartása, mert ezzel egyszerre meg is eheti, és meg is tarthatja a tortát. Övék Ciszjordánia, de ugyanakkor nem kell fájdalmas döntést hozniuk a palesztinokról, nem kell valóban teljes mértékben hontalanná, vagy Izrael polgáraivá tenni őket. (…) Nem teszik őket Izrael polgáraivá. Tehát hivatalossá kell tenniük az általunk ismert helyzetet, ami apartheid. Hivatalosan is apartheidállammá válnak. Valójában már azok is”.

Franciaország amerikai nagykövete: Izrael apartheid állam

A nyugdíjba készülő nagykövet arról is beszélt, hogy Donald Trump stílusa „brutális, egyben kicsit primitív”.