Izrael nem tűri, hogy apartheidnek nevezzék — bekérették a francia nagykövetet

A jeruzsálemi külügyminisztérium bekérette Franciaország izraeli nagykövetét, mert a frissen leköszönt washingtoni francia nagykövet apartheiddel vádolta Izraelt — jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű honlap kedden az MTI szerint.

Hélene Le Galnak azért kellet számot adnia, mert Gérard Araud, Franciaország Egyesült Államokban akkreditált és éppen visszavonulóban lévő nagykövete azt mondta Washingtonban, hogy Izrael apartheid gyakorlatot folytat.

Mint arról lapunk is beszámolt, Araud így fogalmazott az Atlantic magazinnak adott április 19-i interjújában:

„Izraelnek rendkívül kényelmes a státus quo, vagyis a jelenlegi állapot fenntartása, mert ezzel egyszerre meg is eheti, és meg is tarthatja a tortát. Övék Ciszjordánia, de ugyanakkor nem kell fájdalmas döntést hozniuk a palesztinokról, nem kell valóban teljes mértékben hontalanná, vagy Izrael polgáraivá tenni őket”.

A francia diplomata így folytatta:

„Nem teszik őket Izrael polgáraivá. Tehát hivatalossá kell tenniük az általunk ismert helyzetet, ami apartheid. Hivatalosan is apartheidállammá válnak. Valójában már azok is”.

„Mélyen elítéljük ezeket a szavakat” — mondta Emmanuel Nahson, a jeruzsálemi külügyminisztérium szóvivője kedden.

Le Galnak Rodica Radian-Gordon főigazgató-helyettes, a jeruzsálemi külügyminisztérium európai osztályának vezetője tette szóvá az Amerikában elhangzott kijelentéseket.

„Ciszjordániára utaltam” — hangsúlyozta kedden a Twitter közösségi portálon Araud, aki 2003 és 2006 között Izraelben volt Franciaország nagykövete.

Azonban az izraeli külügy nem fogadta el magyarázatát:

„Teljes mértékben tisztában van vele, hogy Ciszjordánia kilencven százaléka a Palesztin Hatóság ellenőrzése alatt van. Tudja, hogy a PH szisztematikusan megtagadja a béketárgyalásokat. Nyilatkozata támadó, és fölösleges volt”.

Franciaország amerikai nagykövete: Izrael apartheid állam

A nyugdíjba készülő nagykövet arról is beszélt, hogy Donald Trump stílusa „brutális, egyben kicsit primitív”.