Trump: túlságosan baloldali a Facebook

Donald Trump amerikai elnök bírálta a hét végén a közösségi médiát működtető cégeket, gyakorlatilag a Demokrata Párt eszközének nevezte őket, miután a Facebook vezetése gyűlöletbeszéd miatt kitiltott a portálról számos publicistát és közszereplőt.

Trump közölte, hogy „alaposan figyelni fogja az amerikai állampolgárok cenzúrázását a közösségi médiában”.

Ezt a bejegyzését többször megismételte pénteken és szombaton.

Korábban már kifejtette, hogy szerinte e cégek elfogultak a konzervatívokkal szemben, többeket — név szerint megnevezte, hogy kiket — igazságtalanul tiltottak ki. Az érintett társaságok visszautasították a vádat akkor.

A Facebook az elsősorban zsidóellenes megnyilvánulásairól hírhedt, korábban Barack Obamát támogató fekete-muszlim Louis Farrakhan és az összeesküvés-elméleteket terjesztő Alex Jones mellett ellentmondásos módon kitiltotta platformjairól (és a hozzá tartozó Instagramról is) Laura Loomer és Milo Yiannopoulos jobboldali zsidó publicistákat is.

Milo Yiannopoulos 2018-as budapesti előadása. Fotó: MTI

Az óriásvállalat szóvivője közleményt adott ki csütörtökön, amelyben hangsúlyozta:

„Ideológiai tartalmuktól függetlenül mindig betiltottuk azokat a személyeket és szervezeteket, akik és amelyek erőszakot és gyűlöletet hirdetnek vagy támogatnak. Széles körben vizsgáljuk e szabály potenciális megszegőit, és ez vezetett mai döntésünkhöz az említettek oldalainak eltávolításáról.”

A Facebook korábban ígéretet tett arra, hogy erőteljesebben lép fel a platformjain megjelenő gyűlöletbeszéd ellen, miután különböző emberjogi szervezetek már két év óta — lényegében a virginiai Charlottesville városban történt összecsapások óta — erre ösztökélik a közösségi platformok működtetőit.

A Facebook ellentmondásos eljárásairól a zsidóellenes tartalmak cenzúrázása terén korábban lapunk is írt.

Most akkor a Facebook cenzúrázza a náci beszédet, vagy sem?

A legnagyobb közösségi oldal állítja, nem tiltja le a zsidóellenes tartalmakat. A gond csak az, hogy a cég e témában folyamatosan kettős mércét alkalmaz.