Szijjártó: Trump látogatásra hívta Orbán Viktort

Orbán Viktor miniszterelnök és Donald Trump amerikai elnök május 13-án találkoznak Washingtonban — értesült az origo.hu.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megerősítette azokat a szerdai híreket, miszerint Donald Trump amerikai elnök munkalátogatásra hívta meg Orbán Viktor miniszterelnököt Washingtonba.

Orbán volt az egyik első kormányfő, aki a 2016-os amerikai elnökválasztási kampányban támogatásáról biztosította Trumpot még republikánus jelöltként. A támogatás több mint két és fél évvel Trump megválasztása után nyitotta meg Orbán előtt a Fehér Ház ajtaját.

A tegnap délután átadott hivatalos meghívó szerint a találkozóra május 13-án kora délután kerül majd sor. A programjavaslat értelmében a tárgyalás szűk körben zajlik majd.

A külügyminiszter arról is tájékoztatott, hogy a napirenden az energiabiztonság, a védelmi együttműködés, a kétoldalú kapcsolatok és a regionális biztonsági kérdések szerepelnek.

A térség vezetői továbbra is kitüntetett figyelemben részesülnek Washington részéről, Andrej Babis cseh miniszterelnököt március 7-én fogadta az amerikai elnök, Peter Pellegrini szlovák miniszterelnököt pedig május 3-án fogadja Trump a Fehér Házban.