Szijjártó kiállt a magyar vétó mellett Izrael ügyében

A miniszter szerint az EU olyan nyilatkozatot akart elfogadtatni Magyarországgal, amely nem segít megoldani a közel-keleti konfliktust.

Magyarország nem tud hozzájárulni olyan dokumentumok elfogadásához, amelyek nem segítenek megoldani a közel-keleti válságot, csak tovább mélyítik a problémát, és ezen ügyben minden egyes szónak jelentősége van

— fogalmazott Szijjártó Péter csütörtöki brüsszeli sajtótájékoztatóján, amikor arról a hírről kérdezték, miszerint az EU gyakorlatilag figyelmen kívül hagyta a magyar kormány utolsó pillanatban benyújtott vétóját, és annak ellenére is egyfajta közös álláspontot fogalmazott meg Izrael ügyében az ENSZ Biztonsági Tanácsának hétfői ülésén.

Az EU figyelmen kívül hagyta a magyar vétót egy Izraelt elítélő nyilatkozat ügyében

Magyarország elutasította a nyilatkozatot, Finnország nagykövete ennek dacára is közös álláspontként olvasta fel az ENSZ BT ülésén.

A történtek kapcsán Szijjártó azt mondta, hogy szerinte

Izrael vonatkozásában tisztességes és kiegyensúlyozott álláspontra van szükség.

Beszámolója szerint a dokumentum szövege folyamatosan alakult, míg a végén kiderült, hogy nem kerültek be bizonyos módosító javaslatok — így Magyarország nem hagyta jóvá a közös álláspontot, írta az MTI.

A tárcavezető szerint az álláspontot felolvasó finn ENSZ-nagykövet részben korrektül járt el, amikor felszólalása elején kitért rá, hogy ez csak 27 ország nyilatkozata, nem a közösség álláspontja, utána viszont az EU nevében beszélt, ami

hiba és elfogadhatatlan volt.

Magyarország kiállt Izrael mellett az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában

A nemzetközi szervezet egyik legújabb jelentésében emberiség elleni bűncselekmények elkövetésével vádolta meg a zsidó államot.