Az EU figyelmen kívül hagyta a magyar vétót egy Izraelt elítélő nyilatkozat ügyében

Magyarország elutasította a nyilatkozatot, Finnország nagykövete ennek dacára is közös álláspontként olvasta fel az ENSZ BT ülésén.

Az Európai Unió gyakorlatilag figyelmen kívül hagyta a magyar kormányzat utolsó pillanatban benyújtott vétóját, és annak ellenére is egyfajta közös álláspontot fogalmazott meg Izrael ügyében az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésén — írta az MTI az EUObserver szerdai jelentése alapján.

A brüsszeli hírportál arról számolt be, hogy közvetlenül a hétfői ülés előtt Magyarország elutasította az EU tervezett nyilatkozatát, de az unió soros elnökségét júliustól betöltő Finnország ENSZ-nagykövete azt ennek dacára is felolvasta.

Noha Kai Sauer azzal kezdte a felszólalását, hogy huszonhét uniós tagállam nevében beszél, amelyeket  Magyarországot kihagyva fel is sorolt, utána olyanokat mondott, hogy „az Európai Unió súlyos aggodalmát fejezi ki a kétállami megoldást veszélyeztető jelenlegi trendek miatt”, illetve az EU álláspontját ismertette az izraeli telepek és a palesztin tüntetők halála ügyében.

Az EU elutasítja a Golán-fennsík izraeli fennhatóságát

Továbbra sem történt változás az Európai Unió „egyhangú álláspontjában”, miszerint a Golán-fennsíkot „megszállt” területként tartja számon

Diplomáciai források szerint alapvetően a jelenlegi román EU-elnökségnek kellett volna előadnia a közösség álláspontját, de ehhez egyetértésre lett volna szükség a tagállamok között.

Az EUObserver által megkérdezett illetékesek közölték, hogy Magyarország a „legeslegutolsó pillanatban” fejezte ki tiltakozását, és azt nem is indokolta semmivel, a végeredmény pedig így egyfajta „átmeneti pragmatikus megközelítés” volt a „magyar konokság” miatt.

A cikk szerint Magyarország az elmúlt két évben most ötödik alkalommal torpedózta meg az EU közös nyilatkozatát Izraellel kapcsolatban — bár volt, hogy ehhez más, például Csehország is csatlakozott.

Tavaly pedig kilencszer blokkolta egy Kelet-Jeruzsálemre vonatkozó bizalmas belső jelentés elfogadását.

Magyarország kiállt Izrael mellett az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában

A nemzetközi szervezet egyik legújabb jelentésében emberiség elleni bűncselekmények elkövetésével vádolta meg a zsidó államot.

Külpolitikai kérdésekben az EU tagállamai egységes szavazással hoznak határozatokat, azonban pont az ilyen vétók kikerülése érdekében az Európai Bizottság nemrég javaslatot tett a minősített többségi döntéshozatalra való áttérésre.

Ezt az EU-tagok többsége, köztük Németország és Franciaország is támogatja, viszont ehhez is egyhangúságra lenne szükség, ami nem valószínű, hogy meglesz.