Izrael kiad két rabot Szíriának, cserébe a halott izraeli katona holttestéért

Kormánydöntés nélkül, legfőbb ügyészi engedéllyel ad ki Izrael két rabot Szíriának, „jóindulata jeleként”, amiért néhány hete visszakapta az 1982-es libanoni háborúban meghalt Zachary Baumel törzsőrmester holttestét – írja a The Times of Israel.

Izraeli törvények szerint rabok szabadon engedéshez diplomáciai keretek között a kormány jóváhagyása szükséges, de ezt a szabályt most Avichai Mandelblit főügyész egyetértésével megkerülték.

A lap úgy tudja, az egyik rab egy Fatah-terrorista, akit még 2005-ben börtönöztek be, amiért megpróbált beszivárogni Izraelbe és megtámadni egy katonai bázist. Neki még 4 éve lett volna hátra a büntetéséből.

A másik rab pedig egy drogcsempész, aki júliusban szabadult volna.

Jelentős orosz segítséggel Szíria a hó elején adta ki Zachary Baumel holttestét Izraelnek. Bár Szíria határozottan cáfolta, hogy együttműködött volna Izraellel és segített volna a holttest visszaadásában, orosz diplomaták nyilatkozataiból mégis ez derül ki.

Megtalálták az 1982-ben eltűnt izraeli katona holttestét

A libanoni háború idején eltűnt izraeli katona holtteste szíriai területen került elő.

„Ez nem egy egyoldalú cselekedet volt, Izrael cserébe vállalta, hogy később szabadon enged szíreket, akik izraeli börtönben vannak”

— közölte Alexander Lavrentiev, Putyin szíriai különmegbízottja.

„Oroszországban mi nagyon érzékenyen állunk az eltűnt, vagy halott katonák ügyéhez, akár a II. világháborúig visszamenőleg. Ezért megköszöntük Szíriának megértését ebben az esetben. Ez a döntés az ő érdeküket szolgálta, mi semmi olyat nem tennénk, ami nem áll Damaszkusz érdekében”

— tette hozzá Lavrentiev.

Benjamin Netanjahu hó eleji moszkvai látogatásán Putyin elnökkel közös sajtótájékoztatón jelentette be, hogy az orosz hadseregnek sikerült felkutatni Zachary Baumel maradványait, együttműködve a szíriai erőkkel.

Az izraeli miniszterelnök megköszönte az orosz elnök segítségét.

Putyin segítségével térhetett haza Zachary Baumel

Izraeli szerint az orosz elnök semmilyen kompenzációt nem vár a segítségért, ami azért is érdekes, mivel a két ország között nem kifejezetten jó a viszony. Nagy Gabriella írása.

„Két évvel ezelőtt azzal a személyes kérdéssel fordultam önhöz, hogy segítsenek nekünk megtalálni katonáink, köztük Zachary Baumel maradványait, és ön azonnal intézkedett. Kiváló munkát végzett, a cél érdekében még az orosz katonákat is veszélyeztette, én pedig szeretném megköszönni a magam és Izrael népe nevében, amit tett”

— fogalmazott Netanjahu.