Megtalálták az 1982-ben eltűnt izraeli katona holttestét

Az izraeli katonai hírszerzés erőfeszítéseinek köszönhetően 37 évvel a libanoni háború után az eltűnt izraeli katonák egyike, Zachary Baumel törzsőrmester holtteste hazatért Izraelbe- írja a The Times of Israel.

Izraelbe érkezéskor a szíriai területen megtalált holttestet először az Abu Kabir Igazságügyi Intézetbe vitték, ahol az azonosítás után az izraeli hadsereg főrabbija, Ejal Karim is megerősítette, hogy valóban Baumel maradványairól van szó.

“A holtteste Izraelben van, már megtörtént az azonosítás. Az izraeli hadsereg Humán Erőforrás Igazgatóságának vezetője, Moti Almoz vezérőrnagy tájékoztatta Baumel családját.”

— közölte Jonathan Conricus katonai szóvivő.

Jelentős hírszerzési és operatív erőfeszítések vezettek a maradványok megtalálásához és hazahozásához is. A holttestet három ország együttműködésével szállították Izraelbe. Feltételezhető, hogy Oroszország is jelentős szerepet vállalt a hadműveletben, hiszen egy szeptemberi nyilatkozat szerint orosz katonák is segítettek Izraelnek a Szíriában elesettek megtalálásában.

Az ISIS által uralt területen folyatott keresés során az orosz katonák tűzharcba kerültek a terroristákkal, egy katona súlyosan megsérült, de még ez sem tántorította el őket a küldetés teljesítésétől.

— mondta Igor Konasenkov, az orosz Honvédelmi Minisztérium vezető szóvivője.

Zachary Baumel Brooklynban született amerikai bevándorló, egyike volt annak a három izraeli katonának, akiknek a holttestét nem találták meg a 21 izraeli katona halálával végződő Szultan Jakub-i csata után, amely az izraeli erők és a szíriai hadsereg között zajlott a libanoni Bekaa-völgyében.

A hadsereg közölte, hogy a másik két katona, Zvi Feldman és Jehuda Katz maradványait eddig nem találták meg, de folytatódik a holtesttek utáni kutatás.

Sgt. 1st Class Zachary Baumel has returned home

37 years ago, in the First Lebanon War, Sgt. 1st Class Zachary Baumel went missing in action. Now, his body has been returned home to Israel. May his memory …