Putyin segítségével térhetett haza Zachary Baumel

Az izraeli kormány szerint az orosz elnök semmilyen kompenzációt nem vár a segítségért, ami azért is érdekes, mivel a két ország között nem kifejezetten jó a viszony.

Valahol a Beeka-völgyben Zachary Baumel 21 éves izraeli katona, 37 évvel ezelőtt egy képeslapon utoljára adott életjelet magáról: „ne aggódjatok, minden rendben van, de nem úgy tűnik, hogy hamarosan hazamehetnék.”

A brooklyni Baumel család 1970-ben alijázott, egyetlen fiúk ’82-ben, az első libanoni háború idején katonatársaival, Zvi Feldmannal és Jehuda Katz-cal együtt, a Szultan Jakub-i csatában valószínűleg életét vesztette. Holttesteiket máig nem kapta vissza a családjuk. A fiúkat eltűntnek nyilvánították, így abban sem lehettek biztosak, hogy valóban meghaltak, vagy ha mégis, el sem temethették halottaikat, mivel a feltételezett maradványok tartózkodási helye 37 éve ismeretlen.

Zachary Baumel nővérét, Osznát szerdán otthonában váratlanul érte a katonaság közleménye, hogy testvére maradványai útban vannak Izraelbe. Oszna sokkhatás alatt rohant 90 éves édesanyjához, majd gyorsan hívta a család többi tagját, hogy ne a médiából értesüljenek a hírről.

Szíria segíthetett, de tagadja

Zachary édesapja egész életében kutatta a fiát, tíz éve azzal a tudattal halt meg, hogy a háborúba indult katona valahol biztos életben van. Oszna elmondása szerint bár tudta, hogy nagyon kevés az esélye, sosem adta fel a reményt, hogy viszont láthassa testvérét. A hirtelen jött bizonyosság megrendítő, de most már legalább együtt a család, és ha édesapja nem is, de édesanyja 37 év után eltemethette fiát Jeruzsálemben, a Herzl-hegyen.

Zachary Baumel (fotó: The Times of Israel)

A kék-fehér zászlóval borított koporsót katonai tiszteletadás közepette helyezték végső nyugalomra gyerekkorának színhelyén, ahova a megsárgult képeslap üzenete szerint csak nagyon sokára, 37 év után térhetett haza a zsidó állam katonája.

A fiú valószínűleg Libanonban, a Beeka-völgyben halt meg, testét ismeretlenek Szíriába vitték és ott temették el. Nem titok, hogy

az izraeli katonai hírszerzés évtizedek óta próbálja megtalálni az eltűnt katonákat, de ahogy teltek az évek, az esély egyre csökkent.

Jasszer Arafat még a 90-es években átadta Jichák Rabin egykori miniszterelnöknek Baumel „dögcédulájának” egy darabját és azt állította, nem tudja, hol temették el a katonát.

Évtizedek teltek el azóta, hogy Benjamin Netanjahu csütörtök reggel Moszkvába repült nemzetbiztonsági tanácsadója és a hírszerzés vezetőinek társaságában, elmondása szerint „rutin” találkozóra. Nem sokkal később az orosz fővárosban Putyin elnökkel közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy az orosz hadseregnek sikerült felkutatni Zachary Baumel maradványait, együttműködve a szíriai erőkkel.

Az izraeli miniszterelnök megköszönte az orosz elnök segítségét.

„Két évvel ezelőtt azzal a személyes kérdéssel fordultam önhöz, hogy segítsenek nekünk megtalálni katonáink, köztük Zachary Baumel maradványait, és ön azonnal intézkedett. Kiváló munkát végzett, a cél érdekében még az orosz katonákat is veszélyeztette, én pedig szeretném megköszönni a magam és Izrael népe nevében, amit tett.”


Szíria, ha meg is tette, nem sokkal később letagadta, hogy bármilyen formában segített volna Izraelnek.

Arab médiaforrások szerint az orosz katonák március 19-én érkeztek a szíriai al-Yarmuk menekülttáborba, körülvették, és követelték, hogy minden fegyveres erő távozzon. A csapatok ezt követően speciális berendezéseikkel bementek a temetőbe, öt napig ott tartózkodtak, végül zsákokkal távoztak.

Orosz-izraeli feszültségek

Az izraeli kormány szerint Putyin elnök semmilyen kompenzációt nem vár a segítségért, ami azért is érdekes, mivel a két ország között nem kifejezetten jó a viszony a tavaly szeptemberi incidens óta. A köztudottan Bassár Aszad és Irán oldalán álló Vlagyimir Putyin többnyire szemet hunyt a szíriai és iráni célpontok rendszeres, Izraelnek tulajdonított támadásai felett, tavaly szeptemberben azonban Izraelt tette felelőssé, mondván, nem tartotta be a két ország közötti dekonflikciós megállapodást.

Az izraeli légicsapások közben a szíriai légvédelmi rendszerek véletlenül lelőttek egy orosz gépet, az incidens 15 orosz katona életébe került. Putyin és Netanjahu között nem szakadt meg a kapcsolat, de hónapokig nem találkoztak. Hihetetlen fordulatnak számít, hogy az orosz elnök, feledve a 15 halott orosz katonát, segítséget nyújtott Netanjahunak, különösebb ellenszolgáltatást nélkül.

Sgt. 1st Class Zachary Baumel has returned home

37 years ago, in the First Lebanon War, Sgt. 1st Class Zachary Baumel went missing in action. Now, his body has been returned home to Israel. May his memory …

Ráadásul mindezt a választások előtt néhány nappal.

 A szándékosságot kormányzati források tagadják, amit a hadsereg szóvivője is megerősített. Az azonnali hazaszállítást pedig azzal indokolták, hogy a 37 éve fiát hazaváró 90 éves édesanya miatt nem akartak tovább várni, és a családnak természetesen joga volt tudni a fejleményekről.


„Ez a pillanat identitásunk legmélyebb pontjára hatol”

— mondta Netanjahu a temetésen.

Utalva ezzel arra is, hogy a hadsereg összesen 176 izraeli katonát tart nyilván eltűntként, akiknek sírhelye ismeretlen, többségük (95) még az 1948-as függetlenségi háború idején esett el.

 A sikeres kutatás híre most újabb reményre ad okot, hogy Zachary két másik katonatársa, Feldman és Katz maradványai is egyszer végső nyugalmat találhatnak.

Saul Oron és Hadar Goldin, a 2014-es Erős szikla hadművelet során megölt és elrabolt izraeli katonák szülei számára Baumel temetése szinten erőt adott a szomorú várakozás elkövetkező napjaira.

Baumel temetése szimbolikus, lelkileg az egész ország ott volt csütörtök este Jeruzsálemben, amikor az egyre durvábbá és megosztóbbá való választási kampányt — ha csak egy napra is — feledtetve, a 37 év után hazatérő katona békességgel töltötte el az izraeliek szívét.

„A múlt, a jelen és a jövő katonái, tudnotok kell, nem nyugszunk addig, amíg mindenkit hazahozunk. Ma végre elmondhatjuk Baumel édesapjának, még ha nem is érhette meg ezt a napot, hogy Zaharia hazahozatalának küldetését teljesítettük” — mondta Reuven Rivlin köztársasági elnök a Herzl-hegyen.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem jelenítünk meg hirdetéseket.