Putyin-Netanjahu találkozó öt nappal a választások előtt

Öt héttel a legutóbbi moszkvai találkozót követően, öt nappal az izraeli választások előtt, újra találkozik Vlagyimir Putyin és Benjamin Netanjahu, ezúttal is az orosz fővárosban – írja a The Times of Israel. Irán szíriai terjeszkedése és a Golán amerikai elismerése lehet a két fő téma az orosz elnök és az izraeli miniszterelnök között.

Putyin csütörtökön a Kremlben fogadja Netanjahut. A találkozót hétfőn beszélték meg telefonon, amikor regionális kérdésekről is egyeztettek.
Netanjahu a választási kampányában azzal is büszkélkedik, hogy milyen szoros kapcsolatok fűzik a nagyhatalmak vezetőihez, köztük Putyinhoz is, ezzel is jelezve, hogy páratlan diplomáciai képességekkel rendelkezik – írja a lap.

Legutóbbi találkozójuk február végén volt az orosz fővárosban, ez volt az első jelentősebb megbeszélésük azután, hogy komoly vita alakult ki köztük egy orosz kémrepülő szeptemberi lelövése miatt.

Netanjahu Moszkvában: Izrael nem enged az iráni fenyegetésnek

Külön hangsúlyozta, hogy Putyinnal való személyes viszonya hozzájárult a térség biztonságához.

A gépet a szír légvédelem lőtte le véletlenül, amikor rálőtt egy izraeli repülőre. Moszkva Izraelt tette felelőssé a történtekért, azt állítva, hogy az izraeli légierő fedezéknek használta az orosz gépet, és nem adott megfelelő tájékoztatást a tervezett szíriai támadásról. Izrael mindkét vádat elutasítja.

Netanjahu akkor hangsúlyozta, Izrael elszánt abban, hogy megakadályozza Iránt a szíriai katonai jelenlétének megerősítésében. Teherán és Damaszkusz ugyanakkor közeli szövetségese Moszkvának.

„A régió stabilitására és biztonságára a legnagyobb veszélyt Irán és szövetségesei jelentik. Elhatároztuk, hogy folytatjuk a kemény fellépést Irán ellen, ez pedig megköveteli a pusztítást, hogy megakadályozzuk a katonai jelenlétét Szíriában”

– mondta Netanjahu még februárban Putyinnak.

A csütörtöki találkozón elsősorban Szíria lesz a téma, mellette pedig bizonyára szóba kerül az amerikai kormány lépése, amelyben elismerte Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík felett. Moszkva elítélte Washington lépését, mondván, a terület Szíria része.

Netanjahu Putyinhoz fűződő jó kapcsolatának köszönhető, hogy létre tudott hozni egy olyan rendszert, amelyben légicsapásokat hajt végre szíriai célpontok ellen anélkül, hogy konfliktusba kerülne Oroszországgal, amely Aszad szír elnök szövetségese.

Moszkva az izraeli-palesztin békefolyamatba is besegítene. Felajánlották, hogy megszerveznek Moszkvában egy találkozót a két fél számára, szerintük ez fontos lépés lenne a bizalom helyreállítása érdekében.

Putyin a legutóbbi találkozón is nagyon fontosnak nevezte az együttműködés folytatását. Hangsúlyozta, Oroszország támogatta Izrael megalakulását, és örömmel egyeztet a térség biztonságáról.