Hatalmi harc miatt nem akadályozták meg a Srí Lanka-i mészárlást?

Az ország vezetése elismerte, hogy hibázott. Elemzők szerint az elnök és a kormányfő rossz viszonya miatt akadhatott el az információ, amely pontosan előre jelezte a súlyos támadásokat. A történtek miatt lemondott a védelmi minisztérium első számú vezetője, a tárca államtitkára.

Az államtitkár közölte: bár a maga részéről nem követett el mulasztást,

vállalja a felelősséget az öngyilkos merényletekért, és benyújtotta lemondását

a védelmi minisztérium tisztségét is betöltő Maithripala Sziriszena államfőnek.

Az államfői hivatal közleménye szerint az államtitkár a helyén marad, amíg ki nem nevezik az utódját.

A Srí Lanka-i állam elismerte, hogy hibázott a nemzetbiztonság szavatolásával kapcsolatos feladata teljesítésében, mert kulcsfontosságú hírszerzési információkkal rendelkezett a támadások előtt.

Április 11-én a Srí Lanka-i rendőrség az indiai hírszerzéstől kapott értesülések alapján figyelmeztető jegyzéket adott ki, amely szerint a Nemzeti Tauhíd Dzsamaát nevű szervezet öngyilkos támadásokra készül „emblematikus templomok” ellen — közölte egy neve elhallgatását kérő biztonsági vezető az AFP francia hírügynökséggel.

Terrorista anya — saját gyermekeivel robbantott a terhes Srí Lanka-i nő

Robbanómellénnyel gyilkolta meg magát, két gyermekét, és három kiérkező Srí Lanka-i rendőrt.

Az iratot több magas rangú vezetőnek átadták, de sem a kormányfő, sem a védelmi minisztériumi államtitkár nem kapott belőle a Sziriszena elnök és a Ranil Wickremeszingh kormányfő közötti rossz viszony miatt.

A két vezető — azon igyekezetében, hogy megszabaduljon a másiktól — ott akadályozta egymást, ahol csak tudta. Elemzők szerint a hatalomért folyó harc magyarázhatja részben, miért volt Srí Lanka tehetetlen a merényletekkel szemben — mutatott rá az AFP.

Ranil Wickremeszingh az AP amerikai hírügynökségnek adott interjúban beismerte, hogy a Pakisztánból menekült Ahmadi Muszlimok Közösségének néhány tagját támadás érte a merényletek óta.

Ruvan Vijevardene védelmi miniszterhelyettes közölte, hogy az öngyilkos merénylők közül legalább egynek jogi végzettsége volt, és a többiek feltehetően Nagy-Britanniában és Ausztráliában tanultak.

Scott Morrison ausztrál kormányfő megerősítette, hogy a támadók egyike feleségével és gyermekével diákvízummal tartózkodott Ausztráliában, ahonnan 2013-ban távoztak.

Egy brit biztonsági vezető megerősítette, hogy az egyik merénylő 2006 és 2007 között Nagy-Britanniában tanult. A brit hírszerzés nem tartotta megfigyelés alatt a férfit, Abdul Latíf Dzsamel Mohamedet.

Az Egyesült Államok colombói nagykövetsége figyelmeztetést adott ki, amely szerint az imahelyek továbbra is iszlamista támadások célpontjai lehetnek. Előzőleg a kormányfő közölte, hogy feltételezése szerint továbbra is szabadon vannak iszlamisták, akik pokolgépekre is szert tehetnek.

A rendőrség körözést adott ki három nő és egy férfi ellen a merényletekben való bűnrészesség miatt.

Húsvétvasárnap Colombóban és a fővárostól nem messze található Negombóban három templom és négy szálloda ellen követtek el öngyilkos merényleteket, amelyeknek — a legújabb adatok szerint — legalább 253 halálos áldozata volt, mintegy ötszázan megsebesültek.

A „sátán anyjával” gyilkoltak Srí Lankán

Bolti alapanyagokból elkészíthető, aceton peroxidos bombákat használtak az Iszlám Állam által irányított terroristák. 359 embert öltek meg.

A hatóságok a merényletsorozat elkövetésével a Nemzeti Tauhíd Dzsamaát helyi iszlamista szervezetet gyanúsították, az Iszlám Állam terrorszervezet kedden jelentkezett elkövetőként. A halálos áldozatok között 40 külföldi van.