A „sátán anyjával” gyilkoltak Srí Lankán

Az Iszlám Állam terroristái által gyakran használt, a „sátán anyjának” nevezett, bolti alapanyagokból elkészíthető bombákat használtak a Srí Lanka-i öngyilkos merénylők – írja az Asia Times. A helyi hatóságok orra előtt vásároltak fel komoly készleteket a vegyszerekből. 

A halottak száma jelenleg 359, és 500 sérültet ápolnak.

TATP, vagyis aceton peroxid volt a robbanóanyag a Srí Lanka-i terroristák bombáiban. Ezt a nagy erejű, de rendkívül instabil anyagot használják a leggyakrabban az Iszlám Állam nevében elkövetett merényletekhez, de a palesztin terrorszervezetek, többek között a Hamász is jól ismerik.

Acetonból, hidrogén-peroxidból és kénsavból vagy sósavból készítik, fehér, kristályos szerkezetű anyagot kapva, amely 10 fok felett már kis hő vagy ütés hatására is hatalmasat robban.

Ilyen anyaggal megpakolt hátizsákkal szerelték fel Srí Lankán a nyolc öngyilkos merénylőt, akik egyszerűen besétáltak három templomba és négy hotelbe, majd felrobbantották magukat a lehető legnagyobb tömeg közepén.

Nyilvánosságra kerültek biztonsági kamerák felvételei, amelyeken a fővárostól 40 kilométerre lévő, negombói St Sebastian templom elleni öngyilkos merénylet elkövetője látható, ahogy megközelíti a templomot, majd bent bemegy a tömegbe. Ez volt a legvéresebb merénylet vasárnap.

CCTV footage shows suspected Sri Lanka suicide bomber entering church

New footage has emerged appearing to show a suspected suicide bomber entering St Sebastian’s church in Negombo. The subsequent explosion was the deadliest of…

A hatóságok kaptak jelzéseket külföldi titkosszolgálatoktól a várható támadásokról. Úgy tudni, a rendőrségnek név szerint megadták, hogy kik vehetnek részt ezekben az akciókban, mégsem történt semmi.

A magukat Nemzeti Tauhít Dzsamaatnak nevező, ismeretlen helyi radikális iszlamista szervezet tagjai a hatóságok orra előtt vásároltak fel komoly mennyiséget a szükséges vegyszerekből,.

Helyi lapértesülések szerint egy fővároshoz közeli rézgyárban készítették el a bombákat. Úgy tudni, a gyár tulajdonosa, Inshaf Ahamad is az öngyilkos merénylők között volt.

Apját, egy híres fűszerkereskedőt is letartóztatták a rendőrök, amikor a házuknál tartott házkutatás közben egy ott lévő bomba felrobbant, megölve három rendőrt.

Az Iszlám Állam által közzé tett fotó. Kép forrása: The Times of Israel.

A merényletért végül az Iszlám Állam vállalta a felelősséget, majd közzétettek egy fotót, amelyen a helyi csoport vezetője látható, a letakart fejű társai pedig valószínűleg a későbbi öngyilkos merénylők.