Applikációval irányítják a muszlim nőket

Maha és Wafa al-Subaie egy szaúdi testvérpár, akik Grúziában találtak menedéket, miután ellopták apjuk telefonját, és engedélyt adtak maguknak a külföldre utazásra — írja a Guardian. A hölgyek most felhívják a világ figyelmét a nők elnyomására a muszlim országban.

A két szaúdi hölgy arról nyilatkozott a brit lap szerint, az országban egy kegyetlen applikációval ellenőrzik a férfiak, hogy merre mehetnek női rokonaik.

A szaúdi kormány által kifejlesztett ingyenes telefonos program neve Absher, és elérhető az Apple és a Google kínálatában.

Az applikáció lehetővé teszi a férfiak számára, hogy engedélyt adjanak a nőknek az utazásra, vagy megvonják az engedélyt.

A program továbbá SMS-értesítést küld a férfiaknak, ha a nők engedély nélkül használják az útleveleiket.

A Guardian szerint mind a két techóriás elzárkózott az ügy kommentálásától, noha az Apple fejének, Tim Cooknak már februárban felhívták a figyelmét a nők jogait súlyosan sértő programra.

Cook akkor azt mondta, hogy nem hallott még az applikációról, de azt ígérte, hogy „utánanéznek”.

A brit lap emlékeztet, hogy a szélsőségesen iszlamista országban a nők csakis férfi rokonaik engedélyével dolgozhatnak, házasodhatnak vagy utazhatnak.

Az al-Subaie-lányok ellopták apjuk telefonját, és engedélyezték maguknak, hogy Isztambulba utazhassanak.

Véleményük szerint a techóriások sokat segíthetnének a szaúdi nők helyzetén, ha törölnék kínálatukból az applikációkat.

„[Ez a program] lehetővé teszi, hogy a férfiak teljesen irányítsák a nőket. El kell törölni”

— nyilatkozta Wafa al-Subaie.

Ayaan Hirsi Ali: a szabadságot senki sem veheti el tőlünk

Ahhoz, hogy az iszlám valóban a béke vallása lehessen, a muszlimok többségének öt dologban meg kell változnia – nyilatkozta Ayaan Hirsi Ali a Mandinernek adott interjúban.