Ayaan Hirsi Ali: a szabadságot senki sem veheti el tőlünk

Ahhoz, hogy az iszlám valóban a béke vallása lehessen, a muszlimok többségének öt dologban meg kell változnia – nyilatkozta Ayaan Hirsi Ali a Mandinernek adott interjúban.

A nemzetközi hírű aktivistát afrikai gyerekkoráról, egykori iszlamista nézeteiről és a Nyugat általa csodált alapeszményeiről kérdezte a Mandiner. Hirsi Ali szerint

„egy kormány feladata az, hogy megvédje a szabadságunkat, nem pedig az, hogy elvegye”.

„Születésemtől 15 éves koromig éppen olyan muszlim voltam, mint bárki más. Nem is ismertem igazán senkit, aki nem volt muszlim. Ugyan tudtam, hogy vannak más vallásúak, akikkel iskolában vagy a boltban találkoztam is, de nem tartottam őket fontosnak. Így hát nem is volt különösebben lényeges az identitásom.

Aztán 15 éves koromban idegenek érkeztek a környezetünkbe és az iskolámba, és azt mondták, hogy rosszul gyakoroljuk az iszlámot, s hogy ők most megtanítják, miképp is kell helyesen csinálni. Én pedig csatlakoztam hozzájuk: a Muszlim Testvériség tagja lettem. Ez körülbelül 20 éves koromig tartott. Addig tartott, hogy csalódjak ellentmondásaikban, következetlenségükben. 22 évesen aztán Hollandiába szöktem, de nem azért, hogy megváltozzon a világnézetem vagy a vallásom: hozzáadtak egy férfihez, akivel nem akartam együtt élni.”

„Hollandiában végre önálló életet kezdhettem. És megtetszett a társadalom, az életstílus és a törvényeik. Megismertem egy olyan társadalmat, amelyet korábban elképzelni sem tudtam volna. A leginkább megdöbbentő dolog a férfiak és nők közötti egyenlőség volt. A nők rövidnadrágban jártak nyáron, és mégis teljes biztonságban mozoghattak az utcán a férfiak között. És nem csak nappal, de a hajnali órákban is.”

— mondta Hirsi Ali. Majd hozzátette, hogy szerinte a nyugati civilizáció lényege a szabadság helyes felfogása.

„A szabadságot senki sem veheti el tőlünk, hiszen szabadnak születtünk. Az amerikaiak ezt az »Istenadta és elidegeníthetetlen szabadságnak« nevezik. A nyugati kultúrában léteznek a következő fogalmak: szólásszabadság, sajtószabadság, a mozgás szabadsága és egyesülési szabadság. A törvény hatalmának ezen felfogását egyetlen más kultúra sem ismeri, csakis a nyugati.”

— nyilatkozta Hirsi Ali, majd kiemelte azt is, hogy a nyugati társadalom nagyon is nyitott az iszlamista antiszemitizmusra!

„Azt állítják, hogy csak Izraelt kritizálják, meg a »cionista politikát«, de ha a kritika a cionizmussal kezdődik, úgyis a zsidókkal fog végződni. Még köztünk élnek a holokauszt túlélői, akik magukon viselik a német tetoválásokat. Mégis mit mondhatunk nekik? Az antiszemitizmus él és virul, és ez Európa hatalmas szégyene.”

Hirsi Ali a Mathias Corvinus Collegium migrációs konferenciájának alkalmából beszélt Budapesten.

A teljes interjú itt olvasható.