Tovább nőtt a Srí Lanka-i merényletek áldozatainak száma

A rendőrség szerdai közleménye szerint a halottak száma 359-re emelkedett.

A Srí Lanka-i templomok és szállodák elleni robbantásos merényletek halottainak száma 359-re emelkedett — közölte a helyi rendőrség szóvivője szerda reggel. Korábban legkevesebb 321 halálos áldozatról számoltak be, a sebesültek száma pedig meghaladta az ötszázat — írta az MTI.

A húsvétvasárnapi Srí Lanka-i terrortámadásban kilenc öngyilkos merénylő vett részt, volt köztük egy nő is, nyolcat sikerült közülük már azonosítani. A támadásért felelőssé tett Nemzeti Tauhíd Dzsamaat vezetője is végzett magával az egyik helyszínen – tudatta a Srí Lankai védelmi miniszter-helyettes szerdán Colombóban.

Iszlamista bosszú állhat a Srí Lanka-i mészárlás hátterében

A vasárnapi Srí Lanka-i merényleteket bosszúból követhették el a christchurchi mecsetekben elkövetett március 15-i tömegmészárlásért.

Ruvan Gunasekera szerint szerdára virradóra újabb 18 gyanúsítottat fogtak el, így már 58-an vannak őrizetben a merényletek miatt. Ranil Vikremeszinghe Srí Lanka-i kormányfő kedden pedig arra figyelmeztetett, hogy

újabb merényletek lehetségesek, miután szökésben van több olyan szélsőséges, akinek a birtokában robbanószer van.

Hozzátette, hogy vizsgálják az Iszlám Állam bejelentését, amelyben magára vállalta a merényletsorozatot.

Újabb merényletek várhatók Srí Lankán?

A Srí Lanka-i kormány adott ki figyelmeztetést, mivel számos elkövető még szökésben van.

Az Iszlám Állam szócsövének számító Aamák nevű „hírügynökségén” keresztül jelentkezett a húsvétvasárnapi terrortámadások elkövetőjeként. A dzsihadisták közzétettek egy felvételt is, amelyen a támadók állítólagos vezetője látható hét másik emberrel körülvéve, akiknek arca el volt kendőzve. A felvételen látható emberek személyazonosságát eddig nem sikerült független forrásból ellenőrizni.

Az Iszlám Állam által közzé tett fotó. Kép forrása: The Times of Israel.

Szerda reggel Kövér László, a magyar országgyűlés elnöke őszinte részvétét fejezte ki a merényletekben elhunyt áldozatok családtagjainak a Srí Lanka-i parlamenti elnöknek, Karu Dzsajaszurijának küldött táviratában.

„Mélységes megrázkódtatással és szomorúsággal értesültem a húsvét vasárnapján Srí Lankán elkövetett kegyetlen terrorista támadásról, amely több száz életet követelt és sokakat megsebesített”

— olvasható az MTI-hez szerdán eljuttatott levélben, amelyben Kövér László a sebesülteknek mielőbbi felépülést kíván.