Iszlamista bosszú állhat a Srí Lanka-i mészárlás hátterében

A Srí Lanka-i védelmi miniszter helyettese szerint  a nyomozás eddigi eredményei alapján a vasárnapi Srí Lanka-i összehangolt merényleteket bosszúból követhették el a christchurchi mecsetekben elkövetett március 15-i tömegmészárlásért.

A nyolc robbantásban a legfrissebb összesítések szerint 321-en haltak már meg, 521-en megsebesültek, és közülük 375-en vannak kórházban. Az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF összesítése szerint a támadás halálos áldozatai között 45 gyerek van. A legfiatalabb közülük másfél éves volt.

Eddig mintegy 40 gyanúsítottat vettek őrizetbe. A Srí Lanka-i védelmiminiszter-helyettes, Ruvan Vidzsevardene kedden úgy nyilatkozott: a kormány meglátása szerint a támadásokat egy szélsőséges iszlamista csoport követte el, amely kapcsolatban állt a Nemzeti Tauhíd Dzsamaat nevű helyi iszlamista szervezettel. Hozzátette, az elkövetőket bosszúvágy és gyűlölet vezérelte, nem pedig a vallás.

A Srí Lanka-i kormányzat úgy gondolja, hogy az elkövetők külföldről kaphattak segítséget. Radzsita Szenaratne kormányszóvivő arról beszélt: nem hiszik, hogy ezeket a támadásokat egy olyan csoport vitte volna véghez, amely csupán erre az országra korlátozódik. Egy nemzetközi hálózat nélkül ezek a támadások nem sikerültek volna – tette hozzá.

Kedden az Iszlám Állam nevű terrorszervezet jelentkezett a terrortámadások elkövetőjeként, de egyelőre semmilyen bizonyítékkal nem támasztották alá, hogy valóban ők állnak a tömegmészárlás hátterében.

Negyven gyanúsítottat tartóztattak le Srí Lankán

Már 310-re emelkedett a vasárnapi merényletsorozat áldozatainak a száma.

Kormányinformációk szerint az egyik merénylőt néhány hónappal ezelőtt Buddha-szobrok megrongálásáért őrizetbe vették. Kilenc őrizetbe vett személyről pedig annyit lehet tudni, hogy egy gyárban dolgoztak, amely az egyik elkövetőhöz tartozik. A rendőrség közlése szerint több mint 20 házat kutattak át.

A kormányszóvivő szerint április elejétől több ország hírszerzése figyelmeztette a Srí Lanka-i hatóságokat, hogy egy viszonylag ismeretlen helyi iszlamista szervezet, a Nemzeti Tauhíd Dzsamaat támadásokra készül. Szenaratne szerint a védelmi minisztérium ekkor értesítette a rendőrséget, amely továbbította az értesüléseket a biztonsági erőknek. A tájékoztatót több rendőri egység is megkapta, de az információ nem jutott el időben Ranil Vikremeszinghe kormányfőhöz és minisztereihez, így semmilyen óvintézkedésre nem került sor.

Muszlim szélsőségekről figyelmeztették a közelmúltban Srí Lankát

A támadások összehangoltan, szinte ugyanabban az időpontban történtek.

A Srí Lanka-i rendőrfőkapitány-helyettes április 11-i tájékoztatójában azt írta: egy helyi iszlamista csoport katolikus templomok és India Srí Lanka-i nagykövetségének megtámadására készül. A jelentésben több olyan gyanúsított neve szerepelt, aki az új-zélandi Christchurch mecsetjei elleni támadást követően a más vallásúak ellen uszított.

A 21 millió lakosú Srí Lanka 70 százaléka buddhista vallású, 12 százalék hindu, 10 százalék muszlim, és 7 százalék, vagyis mintegy 1,2 millió lakos katolikus. A polgárháború vége – 2009 – óta eddig nem volt jelentősebb támadás vagy terrorcselekmény az országban, de a különböző vallások hívei között rendszeresen vannak súrlódások és kisebb villongások.

Az új-zélandi Christchurchben 50 muszlimot gyilkolt meg egy szélsőjobboldali ausztrál férfi.