Greenblatt: nincs a béketervben konföderáció Jordániával

Tévesek azok a pletykák, amelyek egy izraeli, palesztin és jordán államszövetségről szólnak, ahogyan az az elképzelés sem igaz, hogy Jordánia lesz a palesztinok hazája – közölte Jason Greenblatt, az Egyesült Államok közel-keleti megbízottja.

Greenblatt a Twitteren válaszolt a Trump-féle béketervvel kapcsolatban megjelent találgatásokra reagálva – írja a The Jerusalem Post.

„Abdullah király és Jordánia erős szövetségese az Egyesült Államoknak. Hamisak azok a pletykák, amelyek a béketeremtő elképzeléseink részeként tekintenek egy államszövetségre Jordánia, Izrael és a Palesztin Hatóság részvételével, vagy hogy az elképzeléseink között szerepelne Jordániát megtenni a palesztinok hazájának. Kérem, ne terjesszenek pletykákat!”

— írta a közel-keleti megbízott.

A Jordániával való konföderáció tervét már tavaly októberben is cáfolták a lapnak nyilatkozó amerikai kormányzati források.

Mahmud Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke ugyanakkor korábban azt állította, hogy az amerikaiak közvetlenül vele is megosztották már a konföderáció ötletét, és ez a javaslatuk a béketervük fő eleme.

Amerikai források viszont határozottan állítják, hogy már a béketárgyalások egy éve indult folyamatának az elején sem számoltak komolyan a konföderáció lehetőségével.

A lap idézi Trump vejének és tanácsadójának, Jared Kushnernek a szavait a 2002-es békemegállapodásról:

„Azt hiszem az egy nagyon jó próbálkozás volt. De ha működött volna, akkor már rég békét teremthettünk volna annak alapján”

— fogalmazott nemrég Kushner, megjegyezve, hogy a csapatukkal most egy másfajta tervet dolgoztak ki.

Tóraadás ünnepére jöhet az „évszázad megállapodása”

Trump várhatóan június elején hozza nyilvánosságra a közel-keleti béketervet

Kitérő választ adott a kétállami megoldásra vonatkozó kérdésre:

„Azt hiszem, hogy a dokumentum, amit majd látni fognak, egy nagyon jól kidolgozott javaslat, sok ember munkája a régióból. Azt remélem, hogy ez egy nagyon átfogó és minden részletre kiterjedő elképzelés, hogy mi lehetne akkor, ha az emberek hajlandóak kemény döntéseket meghozni. Egy megoldással kezdjük, majd elkezdünk az elérésén dolgozni”

— idézte a lap a tanácsadót.