Washington büntetni fogja azokat, akik Irántól vesznek olajat

Az iráni importot büntető amerikai szankciók Japánra, Dél-Koreára, Törökországra, Indiára és Kínára is vonatkoznak május 3-tól. A változást várhatólag hétfőn jelenti be Mike Pompeo amerikai külügyminiszter — írja az MTI.

Eltörli Donald Trump amerikai elnök kormányzata a szankciók alóli mentességet iráni kőolajat importáló öt országtól, köztük több szövetségesétől — jelentették be névtelenül nyilatkozó tisztségviselők helyi idő szerint vasárnap.

Egyelőre nem tudni, hogy a szóban forgó öt ország kap-e időt arra, hogy fokozatosan csökkentse az iráni olajszállítmányokat, vagy azonnali szankciókkal számolhatnak, ha nem függesztik fel a kereskedelmet az iszlám köztársasággal.

Az illetékesek elmondták, hogy a mentesség megvonásáról pénteken született végleges döntés.

Trump célja fokozni a nyomást Iránon azzal, hogy elapasztja legfőbb bevételi forrásainak egyikét.

Washington eredetileg nyolc országnak biztosított mentességet, amikor tavaly újra életbe léptette az iszlám köztársaságra atomprogramja miatt kiszabott büntetőintézkedéseket. A kivételek célja az volt, hogy lehetővé tegyék az érintett országoknak, hogy más forrásokat találjanak, illetve megakadályozzák az olajpiaci sokkot. A mentességet élvező országok közül három — Olaszország, Görögország és Tajvan — már az előző év végén felfüggesztette az iráni olajszállítmányokat.

Amerikai tisztségviselők úgy vélik, hogy jelenleg nem fenyeget az olajkínálat jelentős csökkenése, mert más olajtermelő országok — köztük az Egyesült Államok és Szaúd-Arábia — fokozták a kitermelést.

Washington döntése Ankarát érintheti a legérzékenyebben. Törökország korábban jelezte, hogy az iráni olaj kulcsfontosságú energiaellátásában, és az iszlám köztársaság szomszédjaként senki sem várhatja el tőle, hogy teljesen lezárja gazdaságát az iráni javak előtt.

Trexit, avagy Törökország végképp leválik a Nyugatról?

Nincs túl sok esély annak megakadályozására, hogy Törökország beágyazódjon az Oroszországgal és Iránnal kötött „természetes” szövetségbe.