Morawiecki: Putyintól gázt vásárolni olyan, mint fizetni fegyverkezését

A lengyel kormányfő az amerikai Fox Business műsorban adott interjújában többek között hangsúlyozta annak fontosságát, hogy országa többet költsön katonaságára, és heves kritikával illette a Nord Stream 2 orosz gázvezeték kiépítését. Az interjúban Lengyelország innovációs és befektetési potenciálja is szóba került.

Mateusz Morawiecki a műsorban elmondta, amerikai útja során találkozott Elon Muskkal, a Tesla vezetőjével, és lengyelországi befektetési lehetőségekről tárgyaltak.

„Nagyon kedvező környezetet biztosítunk. Mi magunk is sokat fektettünk az elektromobilitásba, elektromos kártyákba, a »tiszta« vonatokba és a mesterséges intelligenciába. Ezért is érdeklődik annyi befektető a világ minden tájáról Lengyelország irányába.” 

— jelentette ki a lengyel miniszterelnök, hozzátéve, hogy Lengyelország jó úton halad, hogy az Európai Unió Szilícium-völgyévé váljon.

Mateusz Morawiecki during the interview for Fox Business

Na naszym profilu znajdziesz m.in. konferencje i wystąpienia premiera Mateusza Morawieckiego. Bądź na bieżąco – subskrybuj nasz kanał: http://www.youtube.com…

Morawiecki rámutatott, hogy Lengyelországban alacsonyak az adók és rendkívül tehetséges a munkaerő, ezért is tud többet nyújtani a befektetők számára, emellett a munkanélküliség is alacsony volt az elmúlt négy év során.

A kormányfő emellett erőteljesen hangsúlyozta a katonai célok fokozottabb finanszírozásának szükségét, illetve kritikával illette az Oroszország és Németország által építtetett Nord Stream 2 gázvezetéket.

Az Egyesült Államok által is hevesen ellenzett projektet, ami a Balti-tenger alatt lefektetett vezetéken át szállítaná a gázt Oroszországból Németországba, az orosz állami energiavállalat, a Gazprom vezeti.

A vezetékről Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke februárban röviden annyit jegyzett meg, hogy „hiba”, Donald Trump pedig kijelentette: „nagyon rossz a NATO-nak”.

A projekt komoly geopolitikai aggodalmat keltett számos országban. Brüsszel és Washington arra figyelmeztetett, veszélyes mélyíteni Európa Oroszországra való utaltságát a gázzal kapcsolatban, főleg, hogy már a jelenlegi ellátás 40%-a is onnan érkezik.

„Egyike vagyunk a NATO azon néhány országának, amik GDP-jük két százalékát honvédelemre költik. Németország erre a célra 1,3%-ot különít el. Ők akarnak orosz gázt vásárolni a Nord Stream 2-őn keresztül.”

— mutatott rá Morawiecki.

A lengyel miniszterelnök leszögezte:

„Aki Putyintól gázt vásárol, fegyverkezését finanszírozza.”

Fényköntösben „tér vissza” a nácik által elpusztított varsói Nagyzsinagóga

Csütörtök este fényjátékkal emlékeztek meg a varsói gettófelkelés évfordulójának előestéjén a lengyel főváros Nagyzsinagógája pusztulásáról, amelyet 76 évvel ezelőtt a náci megszállók romboltak le a varsói gettólázadás során.