Kihátrál az arab világ a palesztin ügy mögül?

Úgy tűnik az arab világ több képviselője nem osztja a Palesztin Hatóság amerikai béketervvel kapcsolatos ellenérzéseit. Mahmúd Abbász szerint politikai és pénzügyi nyomást gyakorolnak rájuk, hogy fogadják el az „évszázad egyezményét” — számolt be róla az Arutz7 izraeli hírportál.

Egy névtelen, Fatah-vezetéshez közeli forrás szerint az arab országok, főleg Szaúd-Arábia igyekeznek rávenni a palesztinokat arra, ne zárkózzanak el a készülő megállapodás elől.

A katari Alkhaleej Online hírportál értesülései szerint a Fatah párt központi bizottságának egyik tagja kijelentette, arab vezetők „politikai és pénzügyi nyomást gyakorolnak” a Palesztin Hatóságra, fogadják el az úgynevezett „évszázad megállapodását”, azaz az izraeli-palesztin konfliktus amerikai vezetés által kidolgozott megoldási javaslatát.

A palesztin vezetést a hírek szerint Szaúd-Arábia, Egyiptom, és Egyesült Arab Emírségek kényszerítenék bele a béketerv elfogadásába.

„Vannak olyan arab országok, főleg Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek és Egyiptom, akiknek kiemelt érdekük az amerikai megegyezés elfogadása, így minden lehetséges eszközzel, beleértve a pénzügyi és politikai nyomásgyakorlást is, azon vannak, hogy biztosítsák: a palesztinok elfogadják a tervet, figyelmen kívül hagyva, mennyiben veszélyezteti az a palesztin érdekeket.”

— állította a névtelen palesztin forrás.

Abbász: fontolóra sem vesszük Trump béketervét

A Palesztin Hatóság vezetője arról is beszélt, hogy Benjamin Netanjahu nem hisz a békében.

Mahmúd Abbász a napokban visszautasította a még be nem jelentett Trump-béketerv elfogadását az Arab Liga külügyminisztereit tömörítő gyűlésen, mondván: a közelmúltban újraválasztott izraeli miniszterelnök, Benjamin Netanjahu nem érdekelt a békében, illetve a Trump-kormány diszkvalifikálta magát a békéltető szerepből.

„Jeruzsálem Izrael fővárosaként való elismerése, az amerikai nagykövetség átköltöztetése, az UNRWA segélyek befagyasztása és a PFSZ washingoni irodájának bezáratása után mi marad az évszázad megegyezéséből?” 

— fogalmazott akkor Abbász.