Abbász: fontolóra sem vesszük Trump béketervét

A Palesztin Hatóság vezetője az Arab Liga külügyminisztereinek beszélt a közel-keleti béke kilátásairól.

„Netanjahu álláspontjaiból, kijelentéseiből és meggyőződéséből tudjuk, hogy nem hisz bennünk és a békében velünk. Ezért mondja mindig azt, hogy nincs palesztin partner, pedig mi kinyújtjuk a kezünket a nemzetközi legitimitáson alapuló valódi béke felé”

— fogalmazott Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság (PA) elnöke vasárnap Kairóban az Új Kelet Online szerint.

Abbász korábban Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnökkel találkozott és később az Arab Liga külügyminiszterei előtt beszélt. Szerinte Netanjahu nem hisz a palesztinokkal való békében és Izrael megsérti a PA-val érvenyben lévő összes egyezményt.

Az elnök vasárnap megismételte, hogy nem hajlandó fontolóra sem venni Donald Trump amerikai elnök béketervét avagy az „évszázad megállapodását”, amit az amerikai kormány júniusban fog bemutatni.

„Jeruzsálem elismerése mint Izrael fővárosa és az amerikai nagykövetség átköltöztetése, a [palesztin menekültekkel foglalkozó ENSZ-szervezet] UNRWA segélyek beszüntetése, a Palesztin Felszabadítási Szervezet washingtoni irodájának bezárása után, mi marad az évszázad megállapodásából?”

— tette fel a kérdést Abbász.

Palesztin kampány indul Trump béketerve ellen

A Palesztin Hatóság szembeszállna az amerikai béketervvel, mert szerintük az egyoldalú és aláássa a nemzeti szuverenitásukat.