Francia színekbe borították a jeruzsálemi Notre-Dame épületét

A zarándokközpontként működő épület falaira az izraeli főváros polgármestere rendelte el a lobogó kivetítését.

Franciaország nemzeti színeibe borították a jeruzsálemi Notre-Dame zarándokközpontot a párizsi katedrális hétfői tragédiájának emlékére – írta a The Jewish Telegraphic Agency szombaton.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, hétfő este több órán át küzdöttek a szakemberek, hogy eloltsák a gótikus épület felső részében keletkezett tüzet. A tűzvész során a lángok a világhírű épület felső részében kezdtek megjelenni, a rendőrség balesetként kezeli a történteket.

Egymilliárd euróval támogatja a világ a Notre Dame felújítását

A nagyvonalú felajánlók között szerepel a L’Oréal cégcsoport zsidó örököse is, akit márciusban a világ legvagyonosabb nőjének kiáltottak ki.

Nem sokkal a tragédia után nemzetközi összefogás indult a károk helyreállításának támogatására, és több város vezetése is együttérzését fejezte ki.

Moshe Lion jeruzsálemi polgármester szintén kifejezte sajnálatát, és az izraeli fővárosban található Notre-Dame-épület falaira az európai állam nemzeti színeinek kivetítését rendelte el 24 órára.

Notre-Dame és a zsidók

A legendás párizsi épület füstölgő falai a kereszténységnek a zsidósághoz fűződő ellentmondásos kapcsolatáról is mesélnek.

„Jeruzsálem városa és lakói sajnálattal fogadták azokat a nehézségeket, ami a párizsi Notre Dame katedrálist érték”

-– írta Moshe Lion közleményében.

„Szeretnénk kifejezni együttérzésünket, és meleg üdvözletünket küldjük a francia nemzet számára a fővárosunkból, Jeruzsálemből”.

A jeruzsálemi épület az Óvároson kívül eső részen helyezkedik el, és a Vatikán tulajdonában áll. Elsősorban zarándokközpontként és vendégházként szolgál.