Egymilliárd euróval támogatja a világ a Notre Dame felújítását

A nagyvonalú felajánlók között szerepel a L’Oréal cégcsoport zsidó örököse is, akit márciusban a világ legvagyonosabb nőjének kiáltottak ki.

A francia kulturális miniszter bejelentése szerint már az egymilliárd eurót is elérte szerdára azoknak az adományoknak az összege, melyeket a párizsi Notre Dame épületének felújítási munkálataira ajánlottak fel.

A 850 éves katedrálist sújtó hétfői tűzvész után Emmanuel Macron francia elnök a nyilvánosság előtt kért segítséget a károk helyrehozásához, amiknek nyomait reményei szerint öt éven belül teljesen sikerülhet eltüntetni az ikonikus épületről.

A nagyvonalú felajánlásokról sorra tett bejelentést a nemzetközi média az elmúlt napokban: az Apple vezérigazgatója, Tim Cook kedden Twitter-oldalán írt arról, hogy cégével csatlakoznak az adományozók köréhez

– noha a felajánlás összegéről konkrétumokat mindeddig nem közölt. A Total francia olajcég szintén segítséget kínált a rekonstruálás finanszírozásához, és 113 millió dolláros felajánlásról tettek bejelentést.

Tim Cook on Twitter: „We are heartbroken for the French people and those around the world for whom Notre Dame is a symbol of hope. Relieved that everyone is safe. Apple will be donating to the rebuilding efforts to help restore Notre Dame’s precious heritage for future generations.🇫🇷 / Twitter”

We are heartbroken for the French people and those around the world for whom Notre Dame is a symbol of hope. Relieved that everyone is safe. Apple will be donating to the rebuilding efforts to help restore Notre Dame’s precious heritage for future generations.🇫🇷

Vállalatok mellett természetesen magánszemélyek is csatlakoztak a projekthez, és több híresség, valamint jótékony filantróp jelentkezett a megkezdődött munkák támogatására.

First look inside Notre-Dame after fire – BBC News

Search teams are assessing the damage to Notre-Dame cathedral, after firefighters worked through the night to extinguish the flames.French President Emmanuel…

Szinte elsőként robbant be a hír, hogy a népszerű amerikai színésznő, Salma Hayek férje is nagyvonalú támogatást kínált a Notre Dame felújítására. A Kering cégcsoport tulajdonosaként François-Henri Pinault olyan neves márkákat képvisel, mint a Gucci és az Yves Saint Laurent, és az 56 éves férfi bejelentése szerint édesapjával együtt döntöttek arról, hogy családjuk vagyonából 100 millió eurós adományt ajánlanak fel a francia intézmény megsegítésére.

A The Jewish Telegraphic Agency csütörtökön szintén nagy összegű magánadományok híréről közölt információkat, és csaknem 35 milliárd forintnak megfelelő összegről – egész pontosan 122 millió dollárról – számolt be, amiket két zsidó származású hölgy ajánlott fel a napokban.

Lily Safra Brazíliában nyilvánosan tett bejelentést arról, hogy kész 22 millió dollárral támogatni a gótikus épület felújítását. Majd őt követte Françoise Bettencourt Meyers, a francia L’Oréal cégcsoport örökösnője is, aki szintén óriási összeget, 100 millió dollárt kínált fel a rekonstruáláshoz.

A világ legvagyonosabb nőjeként is számon tartott francia örökösnő édesapja, André Bettencourt több alkalommal is náci kiadványokban tette közzé írásait a második világháború idején. Ám lánya nem követte nézeteit, és egy francia zsidó üzletemberrel kötött házasságot, akinek hatására a judaizmusba is betért.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke szintén közölte, hogy a félmillió euróval támogatja a hétfőn leégett párizsi Notre-Dame újjáépítését.

Az MTI értesülései szerint a NOB vezetője erről csütörtökön levélben tájékoztatta Tony Estanguet-t, a 2024-es játékok szervezőbizottságának elnökét, valamint reményét fejezte ki afelől, hogy a munkálatok még a párizsi olimpia előtt befejeződnek.

Az Amerikai Zsidó Tanács (AJC) szintén nagyvonalú támogatásáról biztosította a római katolikus felekezet újjáépítési munkáját. „Osztozunk a francia nemzet és a katolikus emberek fájdalmában, amit ennek a mérföldkő jelentőségű imaháznak a leégése okozott” – fogalmazott nyilatkozatában az amerikai zsidó szervezet elnöke, David Harris.

Hozzá hasonlóan a francia Rhones régió mecseteit tömörítő muszlim közösség vezetője, Kamel Kabtane is együttérzését fejezte ki a keresztények felé, és arra bátorította az országban élő közössége tagjait, hogy támogassák a katolikus épület újjáépítését.

Notre-Dame és a zsidók

A legendás párizsi épület füstölgő falai a kereszténységnek a zsidósághoz fűződő ellentmondásos kapcsolatáról is mesélnek.